Roerbakken: roergebakken / geroerbakt

Roerbakken: roergebakken / geroerbakt

Vraag

Wat is het voltooid deelwoord van roerbakken? Is het Ik heb de spinazie roergebakken of Ik heb de spinazie geroerbakt?

Antwoord

Beide vormen zijn juist.

Toelichting

Roerbakken is een samengesteld werkwoord: het is samengesteld uit de werkwoorden roeren en bakken. Andere werkwoorden die volgens dit procedé gevormd zijn, zijn schaterlachen, spuitgieten en zweefvliegen.

De werkwoorden van dit type zijn normaal gesproken niet scheidbaar: we kunnen niet zeggen Ik bak de spinazie roer of Ik vlieg nog regelmatig zweef. De vervoeging van zulke samengestelde werkwoorden is doorgaans zwak: ik roerbakte, ik zweefvliegde. Het voltooid deelwoord van deze werkwoorden wordt in dat geval gevormd door het voorvoegsel ge- vooraan te plaatsen: geschaterlacht, gespuitgiet, gezweefvliegd en geroerbakt.

Omdat het tweede lid van deze werkwoorden zelf een werkwoord is dat meestal sterk vervoegd wordt, hebben taalgebruikers soms de neiging om ook de samengestelde werkwoorden sterk te vervoegen: schatergelachen, spuitgegoten, zweefgevlogen en roergebakken. Als zulke vormen ingeburgerd raken, worden ze na verloop van tijd in (sommige) woordenboeken opgenomen; zo zijn roergebakken en spuitgegoten in sommige woordenboeken al te vinden.

Zie ook

Geslaan / geslagen
Geroerbakte / roergebakken spinazie
Stofzuigen: stofgezogen / gestofzuigd

Naslagwerken

ANS: Samenstelling; Taalbaak 69; Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Koenen (2006); Witte Boekje (2006); Het Witte Woordenboek Nederlands (2007); Woordenlijst (2015)

correctheid en betekenis,samenstellingen,werkwoord,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
718
j
correctheid,grammatica,samenstelling,vervoeging,werkwoord,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Hoofdrubriek,Woordvorm,Woordsoort
Hoofdrubriek:grammatica,woordgebruik;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:werkwoord;Woordvorm:samenstelling,vervoeging
01 January 2004
21 November 2016