Beste mevrouw Van den Dries-Vermeulen / Beste mevrouw Van den Dries

Beste mevrouw Van den Dries-Vermeulen / Beste mevrouw Van den Dries

Vraag

Wat is de juiste aanhef in een brief of e-mail voor iemand met een dubbele achternaam: Beste mevrouw Van den Dries-Vermeulen, Beste mevrouw Van den Dries of Beste mevrouw Vermeulen?

Antwoord

Daar zijn geen vaste regels voor. Je kunt het best de achternaam of achternamen gebruiken die iemand zelf gebruikt voor schriftelijke communicatie. Als de voorkeur van de aangeschrevene niet bekend is, is het aan te bevelen beide achternamen te gebruiken.

Toelichting

Nederland

In Nederland kunnen mensen er bij hun huwelijk of geregistreerd partnerschap voor kiezen om een dubbele naam te dragen. Ze combineren dan hun eigen achternaam en die van hun partner, in een volgorde die zij zelf kunnen kiezen, meestal met een streepje ertussen: Eva van den Dries-Vermeulen, Herman Visser-Jansen.

Wie iemand met twee achternamen mondeling aanspreekt of begroet, gebruikt meestal maar één achternaam. De andere achternaam (of dat nu de partnernaam of de eigen achternaam is) blijft achterwege.

(1) Dag mevrouw Van den Dries, hoe maakt u het?

(2) Goedemorgen meneer Visser. Neemt u plaats in de wachtkamer.

De aanhef in een brief of e-mail werd van oudsher op één lijn gezet met het mondeling aanspreken van een persoon. Daarom werd voorheen ook altijd maar één naam (de eerste naam) in de aanhef gebruikt. Als bekend is dat iemand daar geen bezwaar tegen heeft, kan een deel van de dubbele achternaam in de aanhef achterwege blijven. In de meeste gevallen wordt de tweede naam dan weggelaten.

(3) Beste mevrouw Van den Dries,

(4) Geachte heer Visser,

Tegenwoordig hechten veel mensen met een dubbele achternaam waarde aan het gebruik van allebei hun namen in schriftelijke communicatie. De meeste mensen die zelf beide achternamen gebruiken in de ondertekening van hun brieven en e-mails, geven de voorkeur aan een aanhef waarin dit ook gebeurt. Als de voorkeur van de aangeschrevene niet bekend is, kunnen dus het best beide achternamen gebruikt worden.

(5) Beste mevrouw Van den Dries-Vermeulen,

België

In België geldt een ander gebruik. Daar behouden mensen die trouwen of wettelijk samenwonen hun eigen achternaam. Ze worden meestal met hun eigen achternaam aangesproken en aangeschreven.

(6) Beste mevrouw Vandenbroeck,

(7) Geachte heer Declercq,

Bijzonderheid

Er zijn ook mensen van zichzelf al een achternaam hebben die uit twee delen bestaat, bijvoorbeeld De Bourbon de Parme. Zo iemand wordt doorgaans met beide delen van de naam aangesproken en aangeschreven.

(8a) Dag mevrouw De Bourbon de Parme, hoe maakt u het?

(9a) Geachte mevrouw De Bourbon de Parme,

Als bekend is dat iemand er geen bezwaar tegen heeft dat het tweede deel van de dubbele achternaam wordt weggelaten bij een begroeting, is dat ook in de aanhef mogelijk.

(8b) Dag mevrouw De Bourbon, hoe maakt u het?

(9b) Geachte mevrouw De Bourbon,

Iemand die van zichzelf een dubbele achternaam heeft, kan daarnaast ook nog de naam van de partner dragen. Voor de keuze van de aanhef geldt dan hetzelfde als bij andere dubbele achternamen: gebruik de naam of namen die iemand zelf hanteert in schriftelijke communicatie.

Zie ook

Opmaak van een zakelijke brief in Nederland (algemeen)
Opmaak van een zakelijke brief in België (algemeen)

Aanhef voor een man
Aanhef voor een vrouw
Aanhef voor een non-binaire persoon
Aanhef zonder genderaanduiding
Adressering aan samenwonenden, koppels en gezinnen
Beste / Geachte (als aanhef)
Geboortenaam / meisjesnaam / achternaam / naam

 

brief en e-mail,conventies


tao_adv (C)
1491
j
brief,conventies,persoonsnamen
Subrubriek,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:conventies;Subrubriek:brief,persoonsnamen
06 May 2011
06 August 2019