Bacterieën / bacteriën, ceremonieën / ceremoniën, industriën / industrieën

Bacterieën / bacteriën, ceremonieën / ceremoniën, industriën / industrieën

Vraag

Hoe spel je de meervoudsvormen van woorden die eindigen op -ie en een meervoud hebben op -en: is het bacteriën, ceremoniën en industriën of bacterieën, ceremonieën en industrieën?

Antwoord

Het meervoud van bacterie wordt gespeld als bacteriën; het meervoud van industrie als industrieën. Naast de gewone meervoudsvorm ceremoniën is ceremonieën ook mogelijk. De regel is: wanneer de klemtoon op de [ie] valt, dan schrijven we ieë, heeft de [ie] geen klemtoon, dan schrijven we .

Toelichting

De regel die hierboven in het antwoord wordt gegeven voor woorden met de klemtoon op de laatste lettergreep, geldt uiteraard ook voor woorden met maar één lettergreep: knie/knieën, spie/spieën.

Enkele van de woorden op -ie komen zowel voor met klemtoon op de [ie] als met klemtoon op een andere lettergreep. Deze woorden hebben dan ook verschillende meervoudsvormen. Naast het gewone meervoud ceremoniën (en ceremonies) komt ook ceremonieën en naast het gewone orgieën (en orgies) komt ook orgiën voor.

Zie ook

Drie of meer opeenvolgende klinkerletters in ongelede woorden en afleidingen (Leidraad 7.4)

Naslagwerken

Woordenlijst (2015)

uitspraak en klemtoon,klinkers en tweeklanken,meervoudsvormen,trema,zelfstandig naamwoord,uitspraak en klemtoon,grammatica,spelling


tao_adv (C)
72
j
klemtoon,klinkers,meervoud,spelling,trema,vreemde_woorden,zelfstandig_naamwoord
Subrubriek,Woordvorm,Hoofdrubriek,Woordteken,Woordsoort
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:klemtoon,klinkers,vreemde_woorden;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordteken:trema;Woordvorm:meervoud
01 January 2004
13 November 2015