Backup / back-up

Backup / back-up

Vraag

Wat is correct: backup of back-up?

Antwoord

De correcte spelling is back-up.

Toelichting

Back-up is een samenstelling die aan het Engels ontleend is. In de regel schrijven we samenstellingen van Engelse woorden in het Nederlands zo veel mogelijk aaneen, bijvoorbeeld dashboard, flashback, laserprinter. Als het rechterlid van de samenstelling echter een voorzetselbijwoord is, zoals up in back-up, komt er gewoonlijk een koppelteken tussen beide delen. Vergelijkbare gevallen zijn lay-out, follow-up, all-in, set-up, plug-in en stand-by.

Het koppelteken in een samenstelling blijft staan in afleidingen ervan. Het werkwoord back-uppen krijgt dus net als het zelfstandig naamwoord back-up een koppelteken. Het streepje blijft ook behouden in de vervoegde vormen van het werkwoord: (hij) back-upt – (hij) back-upte – (hij) heeft geback-upt; (we) back-uppen – (we) back-upten – (we) hebben geback-upt. Vergelijkbare gevallen zijn lay-outen en set-uppen.

Sommige Engelse woorden zijn zonder streepje ingeburgerd: login, feedback, playback, pullover.

De beregeling van de schrijfwijze van aan het Engels ontleende woorden vormt een grijs gebied. Omdat er vaak twijfel is bij zulke woorden of ze nu aaneen of met een koppelteken geschreven moeten worden, is het raadzaam de Woordenlijst of een woordenboek met spellingkeurmerk te raadplegen voor de juiste schrijfwijze.

Zie ook

Engelse samenstellingen en woordgroepen aaneen of los (Leidraad 12.1)
Vervoeging van Engelse werkwoorden (Leidraad 12.2)
Vervoeging en spelling van Engelse werkwoorden in het Nederlands (algemeen)

Burn(-)out(-)syndroom
In-companytraining / incompanytraining

Naslagwerken

Woordenlijst (2015)

aaneen of los,afleidingen,koppelteken,samenstellingen,werkwoord,zelfstandig naamwoord,spelling,grammaticatao_adv (C)
1757
j
aaneen,afleiding,Engelse_werkwoorden,koppelteken,samenstelling,spelling,vreemde_woorden,werkwoord,zelfstandig_naamwoord
Subrubriek,Woordvorm,Woordteken,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:aaneen,Engelse_werkwoorden,vreemde_woorden;Woordsoort:werkwoord,zelfstandig_naamwoord;Woordteken:koppelteken;Woordvorm:afleiding,samenstelling
03 September 2015
22 January 2016