Ballotage

Ballotage

Vraag

Is ballotage in de betekenis ‘herstemming’ correct?

Antwoord

Ballotage is geen standaardtaal wanneer het gebruikt wordt als synoniem voor herstemming. In die betekenis wordt het nog wel een enkele keer in België gebruikt.

Toelichting

Ballotage betekent in de standaardtaal ‘stemming over iemands toelating tot een vereniging’ of de toelatingsprocedure zelf.

(1) In de statuten van de club staat nog steeds dat de leden slechts door middel van ballotage mogen worden toegelaten.

In België komt ballotage af en toe voor in de betekenis ‘herstemming’ en ’tweede stemronde’ (wanneer iemand bij de eerste stemronde niet het vereiste aantal stemmen heeft gehaald). Het gebruik van ballotage in deze betekenis is geen standaardtaal.

(2) Bij ballotage tussen katholieke en socialistische kandidaten was de houding van de conservatieve liberale kiezers aan het eind van de negentiende eeuw zeer dikwijls in het voordeel van de katholieken. (in België, geen standaardtaal)

Zie ook

Reglement van orde / huishoudelijk reglement

Bronnen

Van Haver, J. (1999). Taalhaver. Voor een bewuster taalgebruik in een juridische omgeving. Kalmthout: Biblo. (p. 74)

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 27; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 23; Taalwijzer (1998), p. 52; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
74
j
correctheid,vreemde_woorden,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:vreemde_woorden;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
01 January 2004
06 March 2013