Walking dinner / walkingdinner
Walking dinner / walkingdinner
Vraag
Wat is correct: walking dinner of walkingdinner?
Antwoord
De correcte schrijfwijze is walkingdinner.
Toelichting
Engelse samenstellingen met als eerste deel een werkwoordsvorm op -ing en als tweede deel een zelfstandig naamwoord kunnen we onderbrengen in twee groepen. Als de vorm met -ing een activiteit van het tweede deel uitdrukt, schrijven we de delen los. Een leading lady, bijvoorbeeld, is de hoofdrolspeelster in een film of toneelstuk. Andere voorbeelden zijn: coming man, managing director, working majority, running mate.
Als de vorm met -ing niet de activiteit van het tweede element uitdrukt, worden de combinaties aaneengeschreven. Een walkingdinner is een maaltijd waarbij de gasten zichzelf al rondlopend bedienen, en niet een buffet dat rondloopt. Een vergelijkbaar voorbeeld is shoppingcenter: een plaats waar mensen naartoe gaan om te winkelen, en geen centrum dat winkelt. Andere voorbeelden zijn: mailinglist, chewinggum, winningmood, fightingspirit.
Hoewel een ‘walkingdinner’ geen buffet is dat rondloopt, spreken we in het Nederlands toch van een ‘lopend buffet’. Het bijvoeglijk naamwoord lopend is hier metonymisch gebruikt: het noemt een eigenschap die niet rechtstreeks slaat op het zelfstandig naamwoord dat erop volgt, maar wel op iets wat ermee in verband staat (in dit geval de genodigden voor het buffet). Een dergelijk procedé wordt in het Nederlands wel vaker toegepast. Denk bijvoorbeeld aan de vallende ziekte, een staande ovatie, zittend werk.
Zie ook
Engelse samenstellingen en woordgroepen aaneen of los (Leidraad 12.1)
Burn(-)out(-)syndroom
Dode / dodelijke slachtoffers
Fulltime, full speed
Fulltime medewerker / fulltime-medewerker / fulltimemedewerker
Homepage-aanvraag / homepageaanvraag
Human(-)resources(-)management
In-companytraining / incompanytraining
Marketingmanager, managing director
Online winkel / online-winkel / onlinewinkel
Bronnen
Bosmans, A. (2005). Betalende parkeerplaatsen. Over Taal, 44, nr. 2, 40-41.
Naslagwerken
Woordenlijst (2015); Grote Van Dale (2005)
tao_adv (C)
1301
j
Subrubriek,Woordsoort,Woordvorm,Hoofdrubriek
21 December 2006
13 November 2015