Welkomsgeschenk / welkomstgeschenk

Welkomsgeschenk / welkomstgeschenk

Vraag

Wat is correct: welkomsgeschenk of welkomstgeschenk?

Antwoord

Zowel welkomsgeschenk als welkomstgeschenk is correct. Welkomstgeschenk is het gebruikelijkst.

Toelichting

Welkomstgeschenk is een samenstelling van het zelfstandig naamwoord welkomst (‘onthaal, begroeting’) + geschenk. Welkomsgeschenk kan opgevat worden als een samenstelling van het zelfstandig naamwoord welkom (‘onthaal, begroeting’) + geschenk (met een tussen-s).

In veel naslagwerken zijn alleen samenstellingen met welkomst- opgenomen, zoals welkomstgroet, welkomstgeschenk, welkomstwoord, welkomstlied, welkomstmail, welkomstdiner, welkomstcadeau, welkomstcomité. Die vormen zijn het gebruikelijkst.

Daarnaast worden in de praktijk samenstellingen met welkom (en een tussen-s) gebruikt: welkomsgroet, welkomsgeschenk, welkomswoord, welkomslied, welkomsdiner enzovoort. Dat zijn ook correcte samenstellingen.

Zie ook

Beheer(overeenkomst) / beheers(overeenkomst)
Gevangenenbewaarder / gevangenisbewaarder / gevangenbewaarder
Herstelmelding / hersteldmelding
Haasje-repje / haastje-repje
Rechtsomkeer / rechtsomkeert maken
Rechtstaat / rechtsstaat

Naslagwerken

Grote Van Dale (2015); Van Dale Hedendaags Nederlands (2008); Prisma Handwoordenboek Nederlands (2014); Woordenlijst (2015); WNT

correctheid en betekenis,samenstellingen,tussen-n en tussen-s,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammatica,spellingtao_adv (C)
904
j
correctheid,herkomst,samenstelling,spelling,tussenklanken,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Woordvorm,Hoofdrubriek,Subrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:spelling,woordgebruik;Subrubriek:tussenklanken;Woord of woordcombinatie:correctheid,herkomst;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:samenstelling
01 January 2004
14 December 2018