Twee derde van de studenten bleken / bleek

Twee derde van de studenten bleken / bleek

Vraag

Welk getal krijgt de persoonsvorm als het onderwerp een breukgetal is, zoals in: Twee derde van de studenten bleken/bleek de leerstof niet te beheersen?

Antwoord

Als het onderwerp van de zin een breukgetal is, dan staat de persoonsvorm gewoonlijk in het enkelvoud: Twee derde van de studenten bleek de leerstof niet te beheersen.

Ligt de nadruk op de afzonderlijke (gelijke) delen van de breuk, dan krijgt de noemer een meervouds-n en komt de persoonsvorm in het meervoud te staan, bijvoorbeeld in: Twee vierden van de taart gingen naar de jarige.

Toelichting

De persoonsvorm van een zin congrueert normaal gesproken in getal en persoon met het onderwerp van de zin. Bestaat het onderwerp uit een woordgroep, dan komt de persoonsvorm overeen met de kern (= het belangrijkste deel) van die groep. In deze zin is twee derde de kern van het onderwerp. Omdat de kern in het enkelvoud staat, krijgt ook de persoonsvorm het enkelvoud: Twee derde van de studenten bleek de leerstof niet te beheersen.

Zie ook

Anderhalf jaar (in de / het afgelopen -)
Drie kwart / driekwart
Een miljoen mensen keek / keken naar de wedstrijd
Een op drie / een op de drie
Procent (tien – werkt / werken in deeltijd)
Twee en een halve maand is / zijn verstreken
Vier op de tien werknemers is / zijn
Zo’n zeven miljoen Japanners beoefent / beoefenen kendo

Naslagwerken

ANS: Breukgetallen; Handboek Verzorgd Nederlands (1996), p. 79

cijfers en getallen,correctheid en betekenis,enkelvoud of meervoud,meervoudsvormen,telwoord,werkwoord,conventies,woordgebruik,grammatica,spelling


tao_adv (C)
815
j
cijfers,correctheid,enkelvoud_of_meervoud,grammatica,meervoud,telwoord,werkwoord
Subrubriek,Woord of woordcombinatie,Woordgroep of zin,Hoofdrubriek,Woordvorm,Woordsoort
Hoofdrubriek:grammatica;Subrubriek:cijfers;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordgroep of zin:enkelvoud_of_meervoud;Woordsoort:telwoord,werkwoord;Woordvorm:meervoud
01 January 2004
06 October 2016