Officiële spelling Nederlandse Taalunie

Die / dat (het meisje -)

Vraag

Is het het meisje die mij aardig vindt of het meisje dat mij aardig vindt?

Antwoord

Correct is: het meisje dat mij aardig vindt. Naar een het-woord wordt met dat verwezen.

Toelichting

Het betrekkelijk voornaamwoord die verwijst naar de-woorden; dat naar het-woorden, ongeacht het biologisch geslacht. Naar het-woorden die personen aanduiden (meisje, mannetje, vrouwtje, ventje, neefje, nichtje, familielid, Tweede Kamerlid enzovoort), wordt met dat verwezen.

De keus tussen die en dat hangt echter niet in alle gevallen af van het woordgeslacht, dat wil zeggen van de vraag of het om een de-woord dan wel om een het-woord gaat. In bepaalde gevallen kan ook naar een het-woord met die worden verwezen. De voorwaarden zijn dat het het-woord een persoon aanduidt en dat het gaat om een uitbreidende bijvoeglijke bijzin:

(1) Het hoofd van onze school, die eigenlijk graag advocaat had willen worden, volgt een deeltijdstudie rechten in Leiden.

(2) Zijn vriendinnetje, die ik net heb leren kennen, vindt mij wel aardig.

Zie ook

Verwijzingsproblemen met voornaamwoorden van de derde persoon enkelvoud (algemeen)
Woordgeslacht (algemeen)

Die / dat (de maanden - je afwezig was)
Die / dat (eentje -)
Die / dat (elke onderwijsinstelling of bedrijf -)
Die / dat (geen haar op mijn hoofd - daaraan denkt)
Die / dat (het boek -)

Naslagwerken

Schrijfwijzer (1995), p. 124

In constructies als een familielid dat in Australië woont klinkt dat zo stijf. Mag dat niet veranderd worden in die? Bij het meisje spreken we toch ook over haar springtouw (...). Nee, liever niet. We zouden dan nóg een uitzondering hebben. Alleen wanneer het biologisch geslacht duidelijk op de voorgrond treedt, is die te verdedigen.

ANS (1997), p. 330 of online via de E-ANS

Bij het-woorden die personen aanduiden, wordt soms het betrekkelijk voornaamwoord gebruikt dat congrueert met het genus van het antecedent, soms een betrekkelijk voornaamwoord dat naar de-woorden verwijst.