Onderlijnen / onderstrepen

Onderlijnen / onderstrepen

Vraag

Wat is correct: Ik wil nog eens onderstrepen dat elke bijdrage welkom is of Ik wil nog eens onderlijnen dat elke bijdrage welkom is?

Antwoord

Onderstrepen is standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis ‘benadrukken’. Het is onduidelijk of onderlijnen in deze betekenis tot de standaardtaal in België behoort.

Toelichting

Onderstrepen kan in de standaardtaal in het hele taalgebied zowel in letterlijke betekenis (‘ergens een streep onder zetten’) als in figuurlijke betekenis (‘beklemtonen, benadrukken’) worden gebruikt.

(1a) Kernwoorden onderstrepen kan helpen om structuur in de leerstof aan te brengen.

(2a) De Amerikaanse skivedette onderstreepte dat ze er weer helemaal staat na haar knieblessure.

(3a) De premier wil het belang van een goede samenwerking tussen de verschillende partijen nog even onderstrepen.

In de standaardtaal in België wordt ook het werkwoord onderlijnen gebruikt in de betekenis ‘ergens een streep onder zetten’. Ook in Nederland wordt onderlijnen weleens gebruikt in die letterlijke betekenis, maar het is onduidelijk of het daar tot de standaardtaal behoort.

(1b) Kernwoorden onderlijnen kan helpen om structuur in de leerstof aan te brengen. [standaardtaal in België]

In België wordt onderlijnen ook geregeld gebruikt in de figuurlijke betekenis ‘benadrukken’. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het gebruik van onderlijnen in die betekenis afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of onderlijnen in de betekenis ‘benadrukken’ tot de standaardtaal in België gerekend kan worden. In Nederland is onderlijnen geen standaardtaal in deze betekenis.

(2b) De Amerikaanse skivedette onderlijnde dat ze er weer helemaal staat na haar knieblessure. (in België, status onduidelijk)

(3b) De premier wil het belang van een goede samenwerking tussen de verschillende partijen nog even onderlijnen. (in België, status onduidelijk)

Naslagwerken

Grote Van Dale (2015); Van Dale Hedendaags Nederlands (2008); Koenen (2006); Woordenboek Correct Taalgebruik (2004), p. 186; Correct Taalgebruik (2006), p. 175; Taalwijzer (2000), p. 234; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003); Prisma Handwoordenboek Nederlands (2014); Typisch Vlaams (2015)

correctheid en betekenis,werkwoord,woordgebruiktao_adv (C)
1811
j
betekenis,correctheid,werkwoord,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Woordsoort,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:werkwoord
22 November 2017
05 April 2018