Mekanieker / mecanicien / monteur

Mekanieker / mecanicien / monteur

Vraag

Is mekanieker een correct woord voor iemand die machines, apparaten, voertuigen en dergelijke in elkaar zet en herstelt?

Antwoord

Nee. Mekanieker komt in die betekenis wel voor in de spreektaal in België, maar het is geen standaardtaal. Standaardtaal in het hele taalgebied is monteur. In de standaardtaal in België wordt ook het woord mecanicien gebruikt voor een monteur.

Toelichting

Mekanieker wordt in België in de spreektaal geregeld gebruikt voor een vakman die machines, apparaten, voertuigen en dergelijke in elkaar zet en herstelt. Ook samenstellingen zoals onderhoudsmekanieker of automekanieker komen voor. Deze woorden zijn geen standaardtaal. Standaardtaal in het hele taalgebied is monteur. Dat woord is gebruikelijker in Nederland dan in België. In de standaardtaal in België wordt meestal mecanicien gebruikt in deze betekenis.

(1a) Dat textielbedrijf is op zoek naar een mekanieker die het constructie- en onderhoudsteam wil versterken. (in België, geen standaardtaal)

(1b) Dat textielbedrijf is op zoek naar een mecanicien die het constructie- en onderhoudsteam wil versterken. [standaardtaal in België]

(1c) Dat textielbedrijf is op zoek naar een monteur die het constructie- en onderhoudsteam wil versterken.

(2a) Benoit helpt als automekanieker mee aan het monteren, herstellen en onderhouden van vrachtwagens. (in België, geen standaardtaal)

(2b) Benoit helpt als automecanicien mee aan het monteren, herstellen en onderhouden van vrachtwagens. [standaardtaal in België]

(2c) Benoit helpt als automonteur mee aan het monteren, herstellen en onderhouden van vrachtwagens.

Mekanieker wordt, vooral in België, ook gebruikt voor een materiaalverzorger in een wielerploeg; dat gebruik is evenmin standaardtaal. Wel correct is mecanicien, dat in deze betekenis standaardtaal in het hele taalgebied is.

(3a) Een mekanieker van de wielerploeg kwam toegesneld met een reservewiel. (in België, geen standaardtaal)

(3b) Een mecanicien van de wielerploeg kwam toegesneld met een reservewiel.

Bijzonderheid

Het woord mecanicien wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied ook gebruikt voor een werktuigkundige/mechanicus (vooral met betrekking tot vliegtuigen of in de scheepvaart).

(4) De voormalige mecanicien bij Schiphol is al zes jaar vrijwilliger bij het Aviodrome in Lelystad.

Zie ook

Garagist / garagehouder
Technieker / technicus / monteur

Naslagwerken

Grote Van Dale (2015); Van Dale Hedendaags Nederlands (2008); Koenen (2006); Woordenboek Correct Taalgebruik (2004), p. 164, 166; Correct Taalgebruik (2006), p. 151, 155; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003); Prisma Handwoordenboek Nederlands (2014); Typisch Vlaams (2015)

correctheid en betekenis,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammatica


tao_adv (C)
1807
j
betekenis,correctheid,persoonsnamen,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:persoonsnamen;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
21 November 2017
17 July 2018