Logeetje (afbreking)

Logeetje (afbreking)

Vraag

Hoe breek je het woord logeetje af?

Antwoord

De afbreekvorm hangt af van het grondwoord. Als logeetje teruggaat op het grondwoord logé, is de juiste afbreking logé-tje. Gaat logeetje terug op logee, dan is logee-tje de juiste afbreking.

Toelichting

In een aantal verkleinwoorden worden de (in de grondvorm enkel geschreven) eindklinkers a, e, i, o, u verlengd tot aa, ee, ie, oo, uu. Bij de afbreking worden die eindklinkers teruggebracht tot a, e, é, ë, i, o, u, dat wil zeggen zoals in het grondwoord. Cafeetje wordt bij afbreking bijvoorbeeld café-tje.

Het verkleinwoord logeetje kan teruggaan op twee grondvormen, op de mannelijke vorm logé of op de vrouwelijke vorm logee. In de verkleinvorm is het niet duidelijk om welk grondwoord het gaat, maar in de afgebroken vorm van het verkleinwoord blijkt wel om welk grondwoord het gaat.

Vergelijkbare gevallen zijn prostitueetje, attacheetje, employeetje. Als die verkleinvormen teruggaan op de mannelijke vormen prostitué, attaché en employé, zijn de juiste afbrekingen prostitué-tje, attaché-tje en employé-tje. Gaan ze terug op de vrouwelijke vormen prostituee, attachee en employee, dan zijn de juiste afbrekingen prostituee-tje, attachee-tje en employee-tje.

Als er niet voor het verkleinende achtervoegsel wordt afgebroken maar elders in het verkleinwoord, blijft de spellingaanpassing behouden. Bijvoorbeeld: lo-geetje, pros-titueetje, atta-cheetje.

Zie ook

Woorden afbreken (Leidraad 18)

A4-tje / A4’tje
Baby’tje (afbreking)
Bolletje (afbreking)
Cafeetje (afbreking)
Dinertje (afbreking)

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Technische Handleiding (2009), p. 148; Woordenlijst (2015)

werkwoord,woordafbrekingtao_adv (C)
1504
j
aardrijkskundige_naam,afbreekteken,spelling,werkwoord,woordafbreking
Hoofdrubriek,Woordsoort,Subrubriek
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:woordafbreking;Woordsoort:werkwoord
19 May 2011
16 November 2015