Iersesetterpup (hoofdletter?)

Iersesetterpup (hoofdletter?)

Vraag

Wat is correct: een Iersesetterpup of een iersesetterpup?

Antwoord

Correct is: een Iersesetterpup.

Toelichting

Bij de schrijfwijze van de samenstelling die bestaat uit de woordgroep Ierse setter en het zelfstandig naamwoord pup spelen drie regels een rol:

– de spatie verdwijnt uit de woordgroep;

– een aardrijkskundig bijvoeglijk naamwoord wordt met een hoofdletter geschreven;

– een woord met een hoofdletter behoudt die hoofdletter doorgaans in samenstellingen, enkele expliciet beregelde categorieën uitgezonderd.

De correcte spelling is dus Iersesetterpup. De betekenis is ‘pup van een Ierse setter’.

Enkele andere voorbeelden van zulke samenstellingen met een woordgroep als eerste deel: Engelsesleutelrek (‘rek met Engelse sleutels’), Friesestaartklokkencollectie (‘een collectie van Friese staartklokken’), Nederlandselftalspeler (‘een speler van het Nederlandse elftal’), Parmezaansekaasproductie (‘productie van Parmezaanse kaas’), Spaansevliegzalf (‘zalf gemaakt van Spaanse vliegen’).

Als het bijvoeglijk naamwoord ook op het laatste deel van de samenstelling betrekking kan hebben, zijn er twee spellingen mogelijk, bijvoorbeeld een Fransekaassoort / een Franse kaassoort, het Mexicaansegriepvirus / het Mexicaanse griepvirus, een Noorse zalmkwekerij / een Noorsezalmkwekerij, een Thaisemassagecursus / een Thaise massagecursus. Bij sommige van deze combinaties is er geen (wezenlijk) betekenisverschil tussen de schrijfwijze als samenstelling en die als woordgroep. Zo betekent een Fransekaassoort (‘een soort van Franse kaas’) vrijwel hetzelfde als een Franse kaassoort (‘een kaassoort uit Frankrijk’). In andere gevallen kan er toch sprake zijn van een betekenisverschil: een Noorsezalmkwekerij  is ‘een kwekerij van Noorse zalm’, en een Noorse zalmkwekerij is een ‘zalmkwekerij in Noorwegen’.

Zie ook

Benamingen van plaatsen, windstreken, talen, volkeren (Leidraad 16.3)
Aaneenschrijven: drieledige samenstelling of woordgroep? (algemeen)

Alzheimer (hoofdletter?)
Grote-stedenbeleid / grotestedenbeleid
Nederlandsetaalunie / Nederlandse-taalunie / Nederlandse-Taalunie / Nederlandse taalunie / Nederlandse Taalunie
Socialewoningbouw / sociale woningbouw
Tammekastanjeboom / tamme kastanjeboom

Naslagwerken

Woordenlijst (2015); Grote Van Dale (2005); Witte Boekje (2011)

aaneen of los,bijvoeglijk naamwoord,hoofdletter of kleine letter,samenstellingen,zelfstandig naamwoord,spelling,grammatica



tao_adv (C)
1744
j
aaneen,aardrijkskundige_namen,bijvoeglijk_naamwoord,hoofdletter,samenstelling,spelling,zelfstandig_naamwoord
Subrubriek,Woordsoort,Woordvorm,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:aaneen,aardrijkskundige_namen,hoofdletter;Woordsoort:bijvoeglijk_naamwoord,zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:samenstelling
23 June 2015
13 March 2018