Giraffehals / giraffenhals

Giraffehals / giraffenhals

Vraag

Wat is correct: giraffehals of giraffenhals?

Antwoord

Correct is: giraffenhals.

In samenstellingen wordt niet uitgegaan van de vorm giraffe, maar van giraf. Giraf heeft alleen een meervoud op -en (giraffen). Daarom schrijven we een tussen-n in samenstellingen met giraf als linkerdeel.

Toelichting

Giraffenhals is een samenstelling van de zelfstandige naamwoorden giraf en hals. Tussen de delen van de samenstelling horen we een tussenklank /ə/. In samenstellingen met als linkerdeel een zelfstandig naamwoord schrijven we de tussenklank /ə/ soms als -e- en soms als -en-. We schrijven -en- als het linkerdeel een zelfstandig naamwoord is met een meervoud op -en, maar niet op -es. Voorbeelden zijn perensap, spinnenweb, linzensoep, ravenzwart. We schrijven -e- als het linkerdeel een zelfstandig naamwoord is met een meervoud op -en en -es, of met alleen een meervoud op -es: groenteafval, bendelid, aspergesoep enzovoort.

In het geval van giraffenhals lijken er op het eerste gezicht twee spellingen mogelijk. Er zijn namelijk twee mogelijke linkerdelen: giraf of de vormvariant giraffe. Giraf heeft een meervoud op -en, maar niet op -es. We moeten in dat geval giraffenhals schrijven. Giraffe heeft een meervoud op -es en op -en. We zouden dan giraffehals moeten schrijven. Toch is alleen giraffenhals correct. Als het linkerdeel zowel een korte als een lange vorm heeft, kiezen we in een samenstelling voor het meest gebruikelijke woord. In dit geval is dat de korte vorm giraf.

Er zijn ook gevallen waar de lange vorm het gebruikelijkst is, bijvoorbeeld bij de vormvarianten antilope/antiloop en gazelle/gazel. Antilope en gazelle hebben zowel een meervoud op -en als op -es. In samenstellingen met antilope en gazelle schrijven we dus geen tussen-n: antilopebenen, antilopewijfje, gazelleoog, gazellejacht enzovoort.

Zie ook

Samenstelling met tussenletters -e- of -en- (Leidraad 8)
Tussenklanken in samenstellingen van zelfstandige naamwoorden (algemeen)

Groententaart / groentetaart
Ideeënloos / ideeëloos
Reuzenkans / reuzekans
Werkeloos / werkloos
Zorgenloos / zorgeloos

Naslagwerken

Woordenlijst (2015); Spellingwijzer Onze Taal (2015)

samenstellingen,tussen-n en tussen-s,zelfstandig naamwoord,grammatica,spelling


tao_adv (C)
1288
j
samenstelling,spelling,tussenklanken,zelfstandig_naamwoord
Woordvorm,Hoofdrubriek,Subrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:tussenklanken;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:samenstelling
20 December 2006
20 November 2017