Beijing / Peking

Beijing / Peking

Vraag

Is de juiste vorm Beijing of Peking?

Antwoord

Peking is de vorm die wordt aanbevolen door de Nederlandse Taalunie. In de praktijk komt Beijing ook steeds vaker voor in Nederlandse teksten.

Toelichting

Bij buitenlandse aardrijkskundige namen nemen we in principe de vorm over die in het land zelf wordt gebruikt. We wijken echter van dat principe af als er in het Nederlands al een algemeen gangbare naam voor de desbetreffende geografische entiteit bestaat. Bij Peking is dat duidelijk het geval, net als bij Parijs, Milaan, Praag of Kopenhagen.

Als we toch de vorm gebruiken die in de taal van oorsprong gangbaar is, dan moeten we bij talen met een ander schriftsysteem, zoals het Chinees, de naam transcriberen volgens een door het land zelf aanbevolen transcriptiesysteem. Toepassing van dat principe leidt tot Beijing. Die spelling komt in de praktijk steeds vaker voor in Nederlandse teksten, naast Peking.

Zie ook

Buitenlandse aardrijkskundige namen (China)
Spelling van buitenlandse aardrijkskundige namen (algemeen)

Caraïbisch / Caribisch
Filippijnen / Filipijnen
Friesland / Fryslân
Hawaii / Hawaï
Peruaans / Peruviaans
Tokyo / Tokio

correctheid en betekenis,uitspraak en klemtoon,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,uitspraak en klemtoon,grammaticatao_adv (C)
94
j
aardrijkskundige_namen,correctheid,spelling,uitspraak,vreemde_woorden,zelfstandig_naamwoord
Subrubriek,Woord of woordcombinatie,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:spelling,uitspraak;Subrubriek:aardrijkskundige_namen,vreemde_woorden;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
01 January 2004
17 July 2018