Voorletter(s) dubbele voornaam

Voorletter(s) dubbele voornaam

Vraag

Welke initialen krijgt een dubbele voornaam? Wordt Anne-Marie verkort tot A., tot A.M. of tot A.-M.?

Antwoord

De voorkeur gaat uit naar één letter, in het geval van Anne-Marie dus alleen de A. Maar als de persoon zelf er prijs op stelt, kan ook gekozen worden voor A.M.

Toelichting

Er is geen harde regel op dit punt. Omdat een combinatie met een koppelteken als één woord wordt beschouwd, ligt het het meest voor de hand om een dubbele voornaam met koppelteken als één voornaam te beschouwen en te verkorten met alleen de eerste hoofdletter. Daarmee is er een verschil tussen de initialen van bijvoorbeeld Anne-Marie of Jan-Peter enerzijds, en Anne Marie of Jan Peter anderzijds. Anne Marie en Jan Peter bestaan elk uit twee namen, die beide een eigen voorletter krijgen: A.M., J.P.

Overigens komt de voornaam of roepnaam niet altijd overeen met iemands officiële naam. Het is mogelijk dat iemand Anna Maria de Vries heet en dus de voorletters A.M. heeft, maar als roepnaam Anne-Marie heeft, wat één naam is die met alleen een A. afgekort kan worden.

Als de naamdrager in het geval van een dubbele naam met koppelteken toch liever voor twee voorletters kiest, is dat ook mogelijk. Anne-Marie kan dus ook worden verkort tot A.M. Een streepje in afkortingen is niet gebruikelijk; de schrijfwijze A.-M. heeft daarom niet de voorkeur.

Zie ook

Th. Jansen / T. Jansen

afkortingen,brief en e-mail,spelling,conventies


tao_adv (C)
1495
j
afkortingen,brief,conventies,persoonsnamen
Subrubriek,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:conventies;Subrubriek:afkortingen,brief,persoonsnamen
09 May 2011
27 August 2012