U wil, zal, kan / wilt, zult, kunt

U wil, zal, kan / wilt, zult, kunt

Vraag

Wat is juist: u wil, u zal en u kan of u wilt, u zult en u kunt?

Antwoord

Zowel u wil, u zal en u kan als u wilt, u zult en u kunt zijn correct. U wil, u zal en u kan worden in Nederland als informeler beschouwd.

Toelichting

Het persoonlijk voornaamwoord u is van oorsprong een derde persoon enkelvoud, afgeleid van uwe edelheid. Daarbij hoorde ook een persoonsvorm in de derde persoon enkelvoud, zoals u kan, u zal, u wil.

Tegenwoordig wordt u niet meer als derde persoon beschouwd maar als tweede persoon enkelvoud. U wordt dan gecombineerd met de persoonsvorm van de tweede persoon: u kunt, u zult, u wilt. De oorspronkelijke vormen u kan, u zal en u wil zijn daarnaast nog steeds in gebruik.

U kan, u zal en u wil worden in Nederland informeler en in geschreven taal minder verzorgd gevonden dan u kunt, u zult en u wilt. In Belgi√ę wordt het gebruik van u kan, u zal en u wil niet als informeel beschouwd. Zo kan een aankondiging op televisie luiden: Tot de ochtend kan u kijken naar een herhaling van het journaal.

Zie ook

Je wil, zal, kan / je wilt, zult, kunt
Hij wilt / wil
U is / bent
U heeft / hebt
Zich / u (u hebt – vergist)
Zoudt / zou u

Bronnen

De Vries, J. (2001). Onze Nederlandse spreektaal. Den Haag: Sdu Uitgevers, p. 331-332.

Naslagwerken

ANS (1997), p. 94-100 of online via de E-ANSonline via de E-ANS; Vraagbaak Nederlands (2016), p. 135; Schrijfwijzer (2012), 245; Van Dale Taalhandboek Nederlands (2011), p. 172-173

correctheid en betekenis,woordkeuze en stijl,werkwoord,woordgebruik


tao_adv (C)
1464
j
correctheid,grammatica,stijl,vervoeging,werkwoord,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Hoofdrubriek,Subrubriek,Woordvorm,Woordsoort
Hoofdrubriek:grammatica,woordgebruik;Subrubriek:stijl;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:werkwoord;Woordvorm:vervoeging
08 March 2010
10 December 2018