Sexier – sexiest / sexyer – sexyst

Sexier – sexiest / sexyer – sexyst

Vraag

Hoe worden de vergrotende en de overtreffende trap van sexy geschreven? Sexier – sexiest of sexyer – sexyst?

Antwoord

De vergrotende trap van sexy is sexyer, de overtreffende trap is sexyst.

Toelichting

De Woordenlijst neemt van de meeste aan het Engels ontleende bijvoeglijke naamwoorden op -y, zoals funky, happy, heavy, tricky en trendy geen vergrotende en overtreffende trap op. Bij het woord sexy worden de trappen van vergelijking wel vermeld: sexyer – sexyst.

Er is geen reden om bij het vormen van de vergrotende en de overtreffende trap van sexy de spelling van het grondwoord te veranderen. Dit gebeurt ook niet bij de vervoeging in het Nederlands van Engelse werkwoorden (rugbyen – rugbyde – gerugbyd, hockeyen – hockeyde – gehockeyd) en bij de meervoudsvorming van aan het Engels ontleende zelfstandige naamwoorden (baby – baby’s, hobby – hobby’s). Daarom behouden we ook de Engelse grondvorm bij de vergrotende en overtreffende trap van woorden als sexy en trendy: sexyer – sexyst en trendyer – trendyst (bij trendy). Vooral bij de overtreffende trap zijn ook omschreven vormen mogelijk: meest sexy, meest trendy.

Zie ook

Engelse woorden in het Nederlands (Leidraad 12)

Naslagwerken

Woordenlijst (2015)

bijvoeglijk naamwoord,klinkers en tweeklanken,trappen van vergelijking,grammaticatao_adv (C)
1229
j
bijvoeglijk_naamwoord,klinkers,spelling,trappen_vergelijking,vreemde_woorden
Woordsoort,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordvorm
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:klinkers,vreemde_woorden;Woordsoort:bijvoeglijk_naamwoord;Woordvorm:trappen_vergelijking
01 January 2004
17 November 2015