Nikon’s / Nikons (- toestellen)

Nikon’s / Nikons (- toestellen)

Vraag

Wat is correct: Nikon’s toestellen of Nikons toestellen?

Antwoord

De officiële schrijfwijze is: Nikons toestellen.

Toelichting

Voor de bezitsvorm van eigennamen gelden dezelfde spellingregels als voor soortnamen. We schrijven de bezits-s aan het grondwoord vast, tenzij dat woord eindigt op een lange klinker (Anna’s baby, Scapa’s petten) of op een sisklank (Fons’ boeken, Mexx’ broeken).

Als het grondwoord eindigt op een medeklinker, schrijven we de bezits-s in de regel dus vast: Adams fiets, Dells computers, Hedgrens tassen, Nikons toestel, TomToms gps-systeem.

In de praktijk worden merknamen vaak tegen de regels in met een apostrof gespeld om de herkenbaarheid van de eigennaam te garanderen: Nikon’s toestel, Hedgren’s tassen, TomTom’s gps-systeem. Bij bezitsvormen van zulke merknamen is alleen de spelling zonder apostrof officieel.

Bij sommige Engelse merknamen maakt de (Engelse) bezits-s deel uit van de naam, bijvoorbeeld Lloyd’s, Macy’s, McDonald’s. In het Nederlands nemen we de Engelse schrijfwijze over. Bij de Nederlandse bezitsvorm voegen we volgens de hoofdregel alleen een apostrof toe: Lloyd’s’ partners, Macy’s’ zomercollectie, McDonald’s’ hamburgers.

Zie ook

Bezitsvorm van zelfstandige naamwoorden (Leidraad 14)

MSN’en / msn’en
Van Kootens en De Bies / Van Kooten en De Bies

Naslagwerken

Woordenlijst (2015); Handboek Spelling (2005)

aaneen of los,apostrof,naamvallen,zelfstandig naamwoord,spelling,grammatica


tao_adv (C)
1382
j
aaneen,apostrof,naamvalsvormen,persoonsnamen,spelling,zelfstandig_naamwoord
Subrubriek,Woordteken,Woordvorm,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:aaneen,persoonsnamen;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordteken:apostrof;Woordvorm:naamvalsvormen
17 June 2008
28 May 2020