Euro: een bedrag in euro(’s)?

Euro: een bedrag in euro(’s)?

Vraag

Wat is correct: een bedrag in euro of een bedrag in euro’s?

Antwoord

Zowel de enkelvoudsvorm als de meervoudsvorm is mogelijk. In Nederland wordt overwegend de meervoudsvorm gebruikt, in België de enkelvoudsvorm.

Toelichting

Als een munteenheid onmiddellijk op een voorzetsel volgt, kan die munteenheid zowel in het enkelvoud als in het meervoud staan: een bedrag in euro(‘s), omrekenen in yen(s), een betaling in pond(en). Er is wel een geografisch verschil in het gebruik. In Nederland wordt overwegend de meervoudsvorm gebruikt, in België de enkelvoudsvorm. Ook als we een veelvoud van een munteenheid willen uitdrukken na een voorzetsel, is zowel het enkelvoud als het meervoud mogelijk: een bedrag in duizenden euro(‘s), een begroting uitgedrukt in miljarden roepie(s). Een uitzondering is de kroon, de munteenheid in Denemarken, IJsland, Noorwegen, Zweden, Tsjechië en Slowakije; die staat altijd in het meervoud: een overschrijving in kronen, een prijs omrekenen naar kronen.

Als het lidwoord de voor de munteenheid staat, blijft die in het enkelvoud staan: overschakelen op de euro, omrekenen naar de dollar.

Bijzonderheid

Bij combinaties met een bijvoeglijk naamwoord dat van een aardrijkskundige naam is afgeleid, kan de munteenheid – ook zonder voorafgaand voorzetsel – meestal zowel in het enkelvoud als in het meervoud staan. In dit geval is er geen geografisch gebruiksverschil: vijftigduizend Britse pond(en), tweeduizend Australische dollar(s). Bij de kroon is uitsluitend het meervoud correct: twintig Deense kronen, negenhonderd IJslandse kronen.

Zie ook

Enkelvoudsvorm / meervoudsvorm bij hoeveelheidsaanduidende zelfstandige naamwoorden (algemeen)

Euro: komma en streepje in de notatie van hele bedragen?
Euro: valutateken voor of achter het bedrag?
Euro / EUR / euroteken
Euro: – € 12 / € -12
XEU / EUR

Naslagwerken

ANS: Het getal van maat- en tijdsaanduidende substantieven na hoofdtelwoorden; Taalboek Nederlands (1997), p. 384

cijfers en getallen,enkelvoud of meervoud,meervoudsvormen,zelfstandig naamwoord,conventies,grammatica,spelling


tao_adv (C)
1187
j
cijfers,enkelvoud_of_meervoud,grammatica,meervoud,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Subrubriek,Woordgroep of zin,Hoofdrubriek,Woordvorm,Woordsoort
Hoofdrubriek:grammatica,woordgebruik;Subrubriek:cijfers;Woordgroep of zin:enkelvoud_of_meervoud;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:meervoud
01 January 2004
12 July 2013