Een percentage van 25 procent / een percentage van 25

Een percentage van 25 procent / een percentage van 25

Vraag

Wat is juist: Met een percentage van 25 waren de tegenstemmers in de minderheid of Met een percentage van 25 procent waren de tegenstemmers in de minderheid?

Antwoord

Beide zinnen zijn juist.

Toelichting

Een percentage van 25 procent is op dezelfde manier opgebouwd als bijvoorbeeld een gewicht van 10 kilo: eerst wordt de grootheid genoemd (gewicht, percentage), en aan het eind de eenheid (kilo, procent).

Er zijn grootheden die kunnen worden uitgedrukt in een eenheid die erop lijkt – zoals voltage, wattage en percentage, die rechtstreeks zijn afgeleid van volt, watt en percent – maar dat is geen belemmering om volt, watt en percent of procent te noemen: een voltage van 220 volt, een wattage van 150 watt en een percentage van 25 procent.

Het weglaten van de eenheid (een percentage van 25, een wattage van 150) hoeft niet te worden afgekeurd. Als de grootheid of de eenheid nader wordt gespecificeerd, kan de eenheid niet achterwege gelaten worden: Deze wijn heeft een alcoholpercentage van 15 procent, Het wattage bedraagt 45 megawatt enzovoort.

Zie ook

Procent / procentpunt
Procent (tien – werkt / werken in deeltijd)

Bronnen

Taalpost, aflevering 1158, 28 maart 2011. Geraadpleegd via http://www.taalpost.nl/archief/m1103.pdf.

cijfers en getallen,woordkeuze en stijl,conventies,woordgebruik


tao_adv (C)
1555
j
cijfers,conventies,stijl,woordgebruik
Subrubriek,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:conventies,woordgebruik;Subrubriek:cijfers,stijl
28 September 2011
20 August 2013