c-attest / C-attest  

c-attest / C-attest  

Vraag

Wat is correct: c-attest of C-attest?

Antwoord

De juiste spelling is: C-attest. Als een letteraanduiding een element van ordening, classificatie of evaluatie aangeeft, wordt die letter groot geschreven.

Toelichting

In samenstellingen schrijven we een letteraanduiding met een hoofdletter als die hoofdletter de vorm van een object weergeeft. T-shirt, bijvoorbeeld, krijgt een hoofdletter omdat het kledingstuk de vorm van een T heeft. Andere voorbeelden zijn: L-vormig, O-benen, S-bocht, T-splitsing, V-hals, X-benen, Y-chromosoom.

Ook als een letteraanduiding een element van ordening, classificatie of evaluatie aangeeft, wordt die letter groot geschreven: A-team, B-kant, C-attest, D-cup.

Bij andere letteraanduidingen wordt een kleine letter geschreven. Bijvoorbeeld eind-n, g-snaar, tussen-s, x-aantal, y-as, z-waarde.

Als de letter een afkorting of een symbool is, gelden de regels voor de schrijfwijze van afkortingen en symbolen. Enkele voorbeelden: c-sleutel (teken dat de plaats van de c op de notenbalk aangeeft), e-mail (afkorting van het Engelse electronic mail, elektronische post), E-weg (Europese autosnelweg met een nummer, bijvoorbeeld E40), H-bom (waterstofbom, waarbij de letter H het scheikundige element waterstof aanduidt).                                                                           

Zie ook

Symbolen (Leidraad 17.2)
Initiaalwoorden en letterwoorden (Leidraad 17.3)

E-mail (hoofdletter?)
Email / e-mail
Streepjes T-shirt / streepjes-T-shirt

Naslagwerken

Woordenlijst (2015); Technische Handleiding (2009), p. 125-126

hoofdletter of kleine letter,samenstellingen,zelfstandig naamwoord,spelling,grammaticatao_adv (C)
1526
j
hoofdletter,samenstelling,spelling,zelfstandig_naamwoord
Subrubriek,Woordvorm,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:hoofdletter;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:samenstelling
06 June 2011
13 November 2015