Brexit (hoofdletter?)

Brexit (hoofdletter?)

Vraag

Wat is correct: Brexit (met een hoofdletter) of brexit (met een kleine letter)?

Antwoord

Correct is: Brexit.

Toelichting

Met Brexit wordt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie aangeduid. Het is een samenvoeging van British of Brittannië en exit. Sinds 1 februari 2020 is Brexit een historische gebeurtenis. Woorden waarmee we een historische gebeurtenis benoemen, krijgen een hoofdletter.

(1) Nu de Brexit een feit is, kunnen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over de details van hun toekomstige relatie.

(2) De Brexitonderhandelingen hebben heel lang geduurd.

Oorspronkelijk werd het woord brexit klein geschreven, zoals we dat nu ook nog doen bij woorden als grexit (mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone), bexit (mogelijk vertrek van België uit de EU) en nexit (mogelijk vertrek van Nederland uit de EU). Al deze woorden zijn opgebouwd uit de eerste letter(s) van de landnaam + exit. Omdat er maar weinig van de eigennaam (de landnaam) overgebleven is, hebben ze in die nieuwe woorden geen hoofdletter. Brexit heeft ondertussenwel een hoofdletter gekregen omdat dat een concreet historisch feit is geworden. Historische gebeurtenissen worden als eigennamen beschouwd.

(3) Bepaalde politieke partijen hopen in navolging van de Brexit op een bexit of nexit.

Zie ook

Benamingen van historische en terugkerende periodes (Leidraad 16.4)

Februaristaking, Oktoberrevolutie (hoofdletter?)

Naslagwerken

Woordenlijst (2015); Spellingwijzer Onze Taal (2015); Grote Van Dale (2015); Van Dale Hedendaags Nederlands (2008); Prisma Handwoordenboek Nederlands (2014)

hoofdletter of kleine letter,zelfstandig naamwoord,spelling,grammatica


tao_adv (C)
1800
j
hoofdletter,spelling,zelfstandig_naamwoord
Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:hoofdletter;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
09 October 2017
22 December 2020