Alphen Aan Den Rijn / Alphen aan den Rijn

Alphen Aan Den Rijn / Alphen aan den Rijn

Vraag

Wat is correct: Alphen Aan Den Rijn of Alphen aan den Rijn?

Antwoord

Correct is: Alphen aan den Rijn.

Toelichting

Voorzetsels en lidwoorden die deel uitmaken van een aardrijkskundige naam, schrijven we met een kleine letter. Merk op dat Belgische aardrijkskundige namen met lidwoorden en een voorzetsel met streepjes tussen de delen worden gespeld. Nederlandse namen worden met spaties geschreven. Voorbeelden: Heist-op-den-Berg, Sint-Joost-ten-Node, Koksijde-aan-Zee, Herk-de-Stad, Sint-Job-in-’t-Goor, Kapelle-op-den-Bos; Alphen aan den Rijn, Bergen op Zoom, Egmond aan Zee, Capelle aan den IJssel, Horst aan de Maas, Krimpen aan den IJssel, Loon op Zand, Wijk bij Duurstede, Valkenburg aan de Geul, Millingen aan de Rijn.

In Nederland komen ook aardrijkskundige namen met het voegwoord en voor. Ook een voegwoord dat deel uitmaakt van een aardrijkskundige naam, schrijven we met een kleine letter. Voorbeelden: Mill en Sint Hubert, Mook en Middelaar, Son en Breugel, Aa en Hunze.

Aan het begin van de naam krijgt een lidwoord of een voorzetsel wel een hoofdletter. Den Haag, Den Bosch, De Haan, De Pinte, De Panne, De Wolden, De Bilt, Ten Boer, Ter Aar enzovoort.

Bijzonderheid

Ook in andere meerledige eigennamen krijgen de voorzetsels gewoonlijk een kleine letter. Voorbeelden: Partij van de Arbeid, Bond zonder Naam, Raad voor de Kinderbescherming, Hof van Cassatie.

Zie ook

Samenstelling – bijzondere gevallen met koppelteken (Leidraad 6.3)

Amsterdam centrum / Amsterdam Centrum / Amsterdam-centrum / Amsterdam-Centrum

Naslagwerken

Woordenlijst (2015)

aaneen of los,spellingtao_adv (C)
1527
j
aaneen,aardrijkskundige_namen,hoofdletters,spelling
Subrubriek,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:aaneen,aardrijkskundige_namen
06 June 2011
26 October 2018