Therapeut (uitspraak)

Therapeut (uitspraak)

Vraag

Spreek je de laatste lettergreep van therapeut uit als [puit] of als [peut]?

Antwoord

Therapeut wordt op twee manieren uitgesproken: als [teerapeut], met [eu] zoals in leut, en als [teerapuit], met [ui] zoals in buit. De uitspraak met [ui] komt alleen in Nederland voor. De uitspraak met [eu] is vooral in België gebruikelijk.

Toelichting

In een aantal woorden van Griekse herkomst kan de eu als [ui] worden uitgesproken, bijvoorbeeld in eucharistie, eufemisme, euforie, euthanasie, farmaceutica, leukemie, pseudoniem, therapeut. De uitspraak met [ui] zou gebruikelijk geweest zijn in het Oudgrieks. De [ui]-uitspraak komt alleen voor in Nederland, bij woorden waarbij het Griekse karakter nog wordt aangevoeld. In België is de [eu]-uitspraak gebruikelijk.

Niet alle Griekse woorden met eu hebben in Nederland ook een uitspraak met [ui]. Woorden als Europa en reuma worden ook in Nederland meestal met [eu] uitgesproken. Allicht worden deze woorden niet meer bewust als Griekse leenwoorden aangevoeld.

Zie ook

Weergave van uitspraak (algemeen)

Bronnen

Sijs, N. van der (2006). Groot Leenwoordenboek. Utrecht: Van Dale Lexicografie.

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Stijlboek VRT (2003), p. 238; Uitspraakwoordenboek (2000)

medeklinkers,uitspraak en klemtoon,zelfstandig naamwoord,spelling,uitspraak en klemtoon,grammatica


tao_adv (C)
1381
j
medeklinkers,uitspraak,zelfstandig_naamwoord
Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:uitspraak;Subrubriek:medeklinkers;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
17 June 2008
06 January 2015