Officiële spelling Nederlandse Taalunie

Bruidslijst / huwelijkslijst

Vraag

Wat is correct: bruidslijst of huwelijkslijst?

Antwoord

Bruidslijst is standaardtaal in Nederland. Huwelijkslijst is standaardtaal in het hele taalgebied voor een lijst van suggesties voor huwelijksgeschenken die in een winkel gedeponeerd is.

Toelichting

Trouwers leggen soms een lijst met suggesties voor huwelijkscadeaus in een winkel. Die lijst wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied de huwelijkslijst genoemd.

(1) Groot was de verbazing toen er ook boeken bleken voor te komen op de huwelijkslijst van prins Filip en prinses Mathilde.

In Nederland komt het verschijnsel minder voor dan in België. De huwelijkslijst wordt in de standaardtaal in Nederland ook frequent bruidslijst genoemd. Dat woord wordt in België echter zelden gebruikt.

(2) Prins Willem-Alexander zei beteuterd dat het cadeau niet op de bruidslijst voorkwam. [standaardtaal in Nederland]

Bijzonderheid

In België wordt ook het analoge woord geboortelijst ('lijst van cadeaus ter gelegenheid van een geboorte') gebruikt.

Bronnen

Wouden, T. van der (1998). Verboden op het werk te komen. Klein woordenboek van Vlaamse taal- en andere eigenaardigheden. Enschede: SIWU. (p. 71)

Naslagwerken

huwelijkslijst bruidslijst
Grote Van Dale (2005) in een winkel gedeponeerde lijst van suggesties voor huwelijkscadeaus, syn. bruidslijst huwelijkslijst
Van Dale Hedendaags Nederlands (2002) 1 in een winkel gedeponeerde lijst met suggesties voor huwelijkscadeaus (…) syn. bruidslijst -
Verschueren (1996) Z.N. door een winkel bezorgde lijst van mogelijke huwelijksgeschenken -
Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 120 (correct naast:) bruidslijst, cadeaulijst van een aanstaand bruidspaar -
Taalwijzer (1998), p. 82 - is niet als ingang opgenomen bij Van Dale (vermeldt het wel als syn. bij huwelijkslijst), Koenen, Koenen 2, Verschueren en Weijnen. Toch komt het in de standaardtaal voor.
Vlaams-Nederlands woordenboek (2003) door een winkel samengestelde lijst van mogelijke huwelijksgeschenken, bruidslijst -