Officiële spelling Nederlandse Taalunie

Kledij / kleding / kleren

Vraag

Gebruik je kleding, kledij of kleren in de volgende zin: Tieners zijn erg bezig met hun kledij/kleding/kleren?

Antwoord

Kleding of kleren heeft de voorkeur in deze zin. Kledij is ook correct, maar heeft een beperkter gebruik dan kleding of kleren. Kledij komt in de betekenis 'kledingstukken' of  'wijze van gekleed gaan' vooral in België voor. Het woord wordt, zeker in Nederland maar ook wel in België, als formeel of ouderwets beschouwd.

Toelichting

Kleding en kleren zijn neutrale woorden voor 'stukken textiel ter bedekking van het lichaam, kledingstukken'. Kleding kan ook worden gebruikt voor 'de wijze van gekleed gaan'. Deze woorden komen vaak in samenstellingen voor.

(1a) Alle kleding die u naar de tweedehandswinkel brengt, moet gewassen en gestreken zijn.

(2) Veel jonge moeders vinden het leuk om zelf kleren te maken voor hun kinderen.

(3a) Kleding is een uiting van je persoonlijkheid, aldus stylist Jani.

(4a) Op die website vind je merkkleding voor superlage prijzen.

(5) Met hippe sportkleren wordt sporten net dat tikkeltje leuker.

(6a) Bij zo'n gelegenheid hoort avondkleding zoals een smoking of een cocktailjurk.

Kledij wordt, vooral in België, ook geregeld gebruikt in de algemene betekenis 'kledingstukken' of 'wijze van gekleed gaan'. Voor heel wat taalgebruikers - in Nederland, maar ook wel in België - heeft kledij in die betekenis een formele of ouderwetse bijklank.

(1b) Alle kledij die u naar de tweedehandswinkel brengt, moet gewassen en gestreken zijn. (in België)

(3b) Kledij is een uiting van je persoonlijkheid, aldus stylist Jani. (in België)

(4b) Op die website vind je merkkledij voor superlage prijzen. (in België)

(6b) Bij zo'n gelegenheid hoort avondkledij zoals een smoking of een cocktailjurk. (in België)

Het woord kledij is wel algemeen gebruikelijk als het gaat om traditionele of historische klederdracht, kleding voor bijzondere gelegenheden, uniformen en dergelijke. Ook kleding is in die contexten mogelijk.

(7)  Voor de optocht worden praalwagens versierd, en veel inwoners dragen historische kledij/kleding.

(8)  Een rechter in ambtskledij/ambtskleding straalt veel gezag uit.

Zie ook

Kleed(je) / jurk(je)
Verkleden / omkleden

Bronnen

VRT.Taalnet. Kleding/kledij. Geraadpleegd op 30 april 2013 via https://vrttaal.net/taaladvies-taalkwestie/kleding-kledij.

Naslagwerken

 

kledij

kleding

Grote Van Dale (2005)

1 wijze van gekleed te gaan 2 klederdracht: traditionele kledij 3 (verzameln.): in zondagse, in zwarte kledij; ook als tweede lid in samenst. als de volgende, waarin het eerste lid de drager (in zijn hoedanigheid), een gelegenheid, een locatie e.d. noemt: ambtskledij, avondkledij, beroepskledij, boerenkledij, feestkledij, mannenkledij (…) 4 kostuum (2), ambtsgewaad

2 het zich kleden, wijze, trant van gekleed gaan: opvallen door zijn kleding 3 (verzameln.) wat dient om iem. of zich te kleden, syn. kleren: katoenen, linnen kleding (…)

Van Dale Hedendaags Nederlands (2006)

1 kleding, kleren

1 textiel voor de bedekking van het lichaam, bestaande uit een of meer kledingstukken, synoniem kledij, kleertjes, kleren, mode, outfit

Koenen (2006)

1 klederdracht; 2 kleding, kleren

1 het kleden; 2 kleren

Woordenboek Correct Taalgebruik (2004), p. 139

(form.) kleding. – WEL: (i.v.m. folklore, geschiedenis, liturgie …) historische -, Mongoolse krijgslieden in – uit vervlogen eeuwen (…)

/

Taalwijzer (2000), p. 185

[bij kleding] kledij roept inz. (maar niet altijd) het beeld op van folkloristische kledij, klederdrachten, als er sprake is van uitzonderlijkheid (liturgische kledij bijv.)

Is wat wij normaal dragen; kledij roept inz. (maar niet altijd) het beeld op van folkloristische kledij, klederdrachten, als er sprake is van uitzonderlijkheid (liturgische kledij bijv.)

Stijlboek VRT (2003), p. 138

Kleding en kledij betekenen hetzelfde, maar verschillen in gebruik. Kleding is gewoon, kledij is uitzonderlijker: alledaagse kleding, avondkleding, sportkleding, strandkleding; liturgische kledij, ambtskledij.

Kleding en kledij betekenen hetzelfde, maar verschillen in gebruik. Kleding is gewoon, kledij is uitzonderlijker: alledaagse kleding, avondkleding, sportkleding, strandkleding; liturgische kledij, ambtskledij.

Het Witte Woordenboek Nederlands (2007)

kleding

stukken textiel ter bescherming tegen koude en regen, tot het verbergen van de schaamte en het aangeven van iems. sociale status

Prisma Handwoordenboek Nederlands (2009)

kleding

stukken textiel ter bedekking van het lichaam