Plaatsingsbureau / arbeidsbureau

Plaatsingsbureau / arbeidsbureau

Vraag

Is plaatsingsbureau in de betekenis van ‘arbeidsbureau’ correct?

Antwoord

Nee, plaatsingsbureau is geen standaardtaal. In de standaardtaal spreekt men van arbeidsbureau of dienst/bureau voor arbeidsbemiddeling.

Toelichting

Een overheidsinstelling die bemiddelt tussen werkgevers en werkzoekenden noemt men in de standaardtaal een arbeidsbureau of een dienst/bureau voor arbeidsbemiddeling.

(1) Toen de heer Bosch zijn werk verloor, moest hij naar het arbeidsbureau.

(2) De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) helpt mensen bij hun zoektocht naar werk.

Een plaatsingsbureau is in de standaardtaal een bureau dat plaatsen toewijst, bijvoorbeeld aan studenten. Het bureau bepaalt dan voor een bepaalde academische studie aan welke universiteit een student die studie mag gaan volgen. Ook militairen kunnen hun plaats toegewezen krijgen door een plaatsingsbureau.

Plaatsingsbureau wordt in België ook af en toe gebruikt als een verouderd synoniem voor arbeidsbureau of dienst/bureau voor arbeidsbemiddeling. Het is in die betekenis geen standaardtaal.

(3) Als je al vijf maanden zonder werk zit, wordt het dan geen tijd om naar het plaatsingsbureau te gaan? (in België, geen standaardtaal)

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 199; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 212; Sociaalrechtelijk woordenboek (1977); Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,samenstellingen,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
659
j
correctheid,samenstelling,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Woordvorm,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:samenstelling
01 January 2004
23 August 2013