Navorser / onderzoeker

Navorser / onderzoeker

Vraag

Is navorser correct?

Antwoord

Nee, navorser komt af en toe voor in België, maar is geen standaardtaal. In de standaardtaal spreekt men van een (wetenschappelijk) onderzoeker.

Toelichting

Iemand die wetenschappelijk onderzoek verricht, heet in de standaardtaal een (wetenschappelijk) onderzoeker.

(1) Hij droomde ervan om wetenschappelijk onderzoeker te worden aan een gerenommeerde universiteit.

(2) Ze had geen vertrouwen in de onderzoekers van dat laboratorium.

In België komt in deze context af en toe ook navorser voor. Dat woord is weinig gebruikelijk, en doet nogal ambtelijk aan. Het is geen standaardtaal.

(3) Achtereenvolgens was hij navorser, docent en gewoon hoogleraar aan universiteit van Leuven. (in België, geen standaardtaal)

(4) Hij is navorser literatuurwetenschappen aan de Gentse universiteit en redacteur van een literair tijdschrift. (in België, geen standaardtaal)

Bijzonderheid

In België kwam vroeger als officiële functiebenaming bevoegdverklaard navorser (bij een fonds voor wetenschappelijk onderzoek) voor. Die functiebenaming is in onbruik geraakt.

Zie ook

Labo / lab

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 166; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 177; Taalwijzer (1998), p. 367, 236; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

afleidingen,correctheid en betekenis,zelfstandig naamwoord,grammatica,woordgebruiktao_adv (C)
571
j
afleiding,correctheid,functienamen,persoonsnamen,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woordvorm,Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:functienamen,persoonsnamen;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:afleiding
01 January 2004
15 January 2016