Moord / doodslag

Moord / doodslag

Vraag

Zijn moord en doodslag synoniemen?

Antwoord

Nee, in elk geval niet in juridische zin. Doodslag plegen betekent ‘iemand opzettelijk doden zonder voorbedachten rade’, een moord plegen betekent ‘iemand opzettelijk doden met voorbedachten rade’. Dit juridische onderscheid wordt echter in het gewone taalgebruik vaak niet gemaakt.

Toelichting

De overeenkomst tussen moord en doodslag is het opzettelijke karakter. Met voorbedachten rade betekent dat de dader van plan was het slachtoffer te doden en dat bewust heeft voorbereid.

Bij niet-opzettelijk doden waarbij de dader wel schuld heeft aan het overlijden, is sprake van dood door schuld (in Nederland) of onopzettelijke doodslag (in België).

In de praktijk wordt het onderscheid tussen moord en doodslag meestal niet aangehouden; het woord doodslag wordt in niet-juridische contexten weinig gebruikt. Een zin als Hij zegt de moord in een opwelling te hebben gepleegd klinkt voor de meeste mensen niet vreemd, ook al is hier in juridische zin geen sprake van moord maar van doodslag.

Zie ook

Misdaden / misdrijven tegen de mensheid / menselijkheid
Sanctioneren /straffen / een sanctie treffen / een sanctie opleggen

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Koenen (2006); Taalwijzer (2000); Correct Taalgebruik (2006); Trouw Schrijfboek (2006); Stijlboek Volkskrant (2006)

correctheid en betekenis,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
560
j
betekenis,conventies,correctheid,officiële_termen,wetgeving,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Hoofdrubriek,Subrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:conventies,woordgebruik;Subrubriek:wetgeving;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
01 January 2004
09 July 2015