Milicien / dienstplichtige

Milicien / dienstplichtige

Vraag

Is het milicien of dienstplichtige?

Antwoord

Beide woorden zijn correct. Milicien is standaardtaal in België, dienstplichtige is standaardtaal in het hele taalgebied.

Toelichting

Iemand die zijn dienstplicht vervult, wordt in de standaardtaal een dienstplichtige (of dienstplichtig soldaat) genoemd.

(1) De dienstplichtigen gingen met een klein hartje naar de kazerne.

(2) In Duitsland ontstond een verhit debat over de vraag of er ook dienstplichtigen naar Afghanistan gestuurd mochten worden.

In de standaardtaal in België wordt naast dienstplichtige ook milicien gebruikt. Dat woord raakt echter stilaan verouderd, wellicht omdat het typisch verwees naar Belgische dienstplichtigen en omdat de dienstplicht in België al vele jaren is opgeschort.

(3) ‘Je hoeft niet te denken, het leger denkt voor jou’, was de eerste slogan die de miliciens te horen kregen. [standaardtaal in België]

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2002); Verschueren (1996); Koenen (1999); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 157; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 169; Taalwijzer (1998), p. 102; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
547
j
correctheid,functienamen,officiele_termen,persoonsnamen,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:functienamen,officiele_termen,persoonsnamen;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
01 January 2004
25 May 2016