Mevrouw Jacobs-Van Dijk / mevrouw Jacobs-van Dijk

Mevrouw Jacobs-Van Dijk / mevrouw Jacobs-van Dijk

Vraag

Krijgt het woord van in een dubbele achternaam een hoofdletter als het direct na het streepje staat: mevrouw Jacobs-Van Dijk of mevrouw Jacobs-van Dijk?

Antwoord

In Nederland is mevrouw Jacobs-van Dijk de gangbare schrijfwijze.

In België wordt de persoonsnaam altijd geschreven zoals op de identiteitskaart is aangegeven; van wordt er meestal met een hoofdletter geschreven. De gewone schrijfwijze in België is dus mevrouw Jacobs-Van Dijk.

Toelichting

Nederland

Bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in Nederland kunnen mensen ervoor kiezen om naast hun eigen achternaam ook de achternaam van hun partner te dragen.

(1) Anne Jacobs-Dijkgraaf

(2) Robin Verbeek-Schipper

Lidwoorden en voorzetsels in achternamen (zoals de, der, ten, in, op of van) zijn in Nederland gewoonlijk met een kleine letter vastgelegd in het bevolkingsregister. Die spelling blijft behouden in een dubbele achternaam. Als het tweede deel van een dubbele achternaam met een lidwoord of voorzetsel begint, wordt dat dus in principe met een kleine letter geschreven.

(3) mevrouw Jacobs-van Dijk

(4) de heer S. van den Berg-de Graaf

(5) Kim Rhechim-ten Broeke

Alleen als er géén voornaam, voorletter of ander deel van de achternaam (een ander lidwoord, voorzetsel of een andere achternaam) aan voorafgaat, krijgt het éérste lidwoord of voorzetsel een hoofdletter.

(6) meneer Van Dijk-Jacobs

(7) mevrouw De Bourbon de Parme

(8) familie Van der Ven-van Dijk

Bij anderstalige namen van Nederlanders, zoals el Hamdaoui, wordt het Nederlandse systeem niet altijd consequent toegepast: voorzetsels en lidwoorden (zoals da, el, di en la) zijn soms officieel met een hoofdletter vastgelegd bij inschrijving in het bevolkingsregister. In dat geval blijft die hoofdletter altijd behouden, ook als er een andere achternaam aan voorafgaat. In de praktijk komt er dus meer variatie voor bij zulke namen dan bij namen van Nederlandse origine.

(9a) familie Jansen-el Hamdaoui

(9b) familie Jansen-El Hamdaoui

(10a) mevrouw Bakker-da Silva

(10b) mevrouw Bakker-Da Silva

België

In België geldt een ander gebruik. Daar worden achternamen altijd geschreven zoals op de identiteitskaart is aangegeven. Lidwoorden en voorzetsels aan het begin van een achternaam worden meestal met een hoofdletter geschreven. Die hoofdletter blijft onveranderd als er een andere familienaam aan voorafgaat. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand bij de geboorte een dubbele naam heeft gekregen (zie voorbeeld 10), of als in de adressering de familienamen van beide partners worden genoemd (zie voorbeeld 11, 12 en 13).

(11) Mila Hermans Van Damme

(12) de heer en mevrouw Beqiri-Van den Broeck

(13) familie De Smet-Di Pietro

(14) familie Van der Gucht-De Coninck

Zie ook

Persoonsnamen (Leidraad 16.2)

Adressering aan samenwonenden, koppels en gezinnen
De Villepin / de Villepin
Dubbele achternaam bij kinderen
J. Van den Berg / J. van den Berg
Th. Jansen / T. Jansen

Naslagwerken

Woordenlijst (2015)

hoofdletter of kleine letter,spelling


tao_adv (C)
543
j
conventies,hoofdletter,persoonsnamen,spelling,wetgeving
Hoofdrubriek,Subrubriek
Hoofdrubriek:conventies,spelling;Subrubriek:hoofdletter,persoonsnamen,wetgeving
01 January 2004
20 February 2019