Bijzonderste (het -) / belangrijkste (het -)

Bijzonderste (het -) / belangrijkste (het -)

Vraag

Is het bijzonderste in de betekenis ‘het belangrijkste’ correct?

Antwoord

Het is onduidelijk of we het bijzonderste in die betekenis al dan niet tot de standaardtaal in België kunnen rekenen. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn in elk geval het belangrijkste en het voornaamste.

Toelichting

De zelfstandig gebruikte overtreffende trap het bijzonderste, wordt in België veelvuldig gebruikt, ook door standaardtaalsprekers, in de betekenis van ‘het belangrijkste, het voornaamste, het gewichtigste’. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die de constructie in die betekenis afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of het bijzonderste tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.

(1) Ga maar slapen. Dat is nu het bijzonderste. (in België, status onduidelijk)

Standaardtaal in het hele taalgebied zijn in zulke gevallen het belangrijkste, het voornaamste en soms ook het gewichtigste.

(2) Je bent veilig thuisgekomen en dat is het belangrijkste/het voornaamste.

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 46; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 39; Taalwijzer (1998), p. 75; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,bijvoeglijk naamwoord,trappen van vergelijking,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
130
j
betekenis,bijvoeglijk_naamwoord,correctheid,trappen_vergelijking,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Woordsoort,Woordvorm,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:bijvoeglijk_naamwoord;Woordvorm:trappen_vergelijking
01 January 2004
13 March 2014