Frigobox / koelbox

Frigobox / koelbox

Vraag

Is frigobox correct?

Antwoord

Het is onduidelijk of we frigobox wel of niet tot de standaardtaal in België kunnen rekenen. Standaardtaal in het hele taalgebied is in elk geval koelbox.

Toelichting

Frigobox wordt in België veelvuldig gebruikt, ook door veel standaardtaalsprekers. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het woord afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of frigobox tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.

(1) Ik moest me op het strand een weg banen tussen schreeuwerige kinderen, geoliede lijven en volle frigoboxen. (in België, status onduidelijk)

Ook de samenstelling frigoboxtoerist in de betekenis van ‘dagjestoerist’ is beperkt tot België.

(2) Maar het is pas sinds de Knokse burgemeester Leopold Lippens ze enkele jaren geleden op de kaart zette als frigoboxtoeristen dat men de dagjestoerist onder de loep nam. (in België, status onduidelijk)

Koelbox is een alternatief dat standaardtaal is in het hele taalgebied.

Zie ook

Frigo / ijskast / koelkast

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 80; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 87; Taalwijzer (1998), p. 185; Stijlboek VRT (2003), p. 92; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,samenstellingen,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
968
j
correctheid,samenstelling,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Woordvorm,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:samenstelling
01 January 2004
27 March 2018