Farde / map

Farde / map

Vraag

Is farde correct in de betekenis ‘map’?

Antwoord

Nee, farde komt in die betekenis een enkele keer voor in België, maar het is er geen standaardtaal. Standaardtaal is map. Ook in andere betekenissen is farde geen standaardtaal.

Toelichting

In België wordt farde ruwweg in drie verschillende betekenissen gebruikt, maar het is in geen van de drie standaardtaal.

Farde wordt in België af en toe gebruikt in de betekenis ‘omslag waarin brieven en andere stukken worden bewaard’. In de standaardtaal is een dergelijke omslag een map. Dat woord komt in vele samenstellingen voor: opbergmap, verzamelmap, archiefmap, inlegmap, stofmap.

Farde komt ook voor in de betekenis ‘map met losse vellen papier’. In de standaardtaal is zo’n map een losbladig schrift of blaadjesschrift. Een map met een brede, stijve rug en een sluitingsmechanisme wordt in de standaardtaal in Nederland een ordner of ringband genoemd. Ringmap is in die betekenis standaardtaal in België.

Ten slotte wordt farde in België ook weleens gebruikt in de betekenis ‘verpakking met een aantal pakjes sigaretten’. In de standaardtaal wordt zo’n verpakking een slof (sigaretten) genoemd.

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 78; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 82,83; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,samenstellingen,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
285
j
correctheid,samenstelling,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Woordvorm,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:samenstelling
01 January 2004
11 March 2013