Dier-, plant- en fruitnamen (hoofdletters?)

Dier-, plant- en fruitnamen (hoofdletters?)

Vraag

Krijgen namen van dier-, planten- en fruitsoorten een hoofdletter?

Antwoord

Nee. Soortnamen zoals rivierforel, foxterriër, eekhoorntjesbrood, populier en calville krijgen geen hoofdletter.

Toelichting

Dier-, plant- en fruitnamen zijn soortnamen en krijgen in de regel geen hoofdletter. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om de naam van een familie (eenhoevigen, leliefamilie), een geslacht (paard, tulp) of een soort (ezel, bostulp). Nog enkele voorbeelden: ijsvogel, huismus, makreel, parelmoervlinder, sint-bernardshond, els, satansboleet en madeliefje.

Ook soortnamen die naar een eigennaam genoemd zijn, krijgen een kleine letter: przewalskipaard, cox, reine-claude. We schrijven ook geen hoofdletters bij soortnamen die door een of meer bijvoeglijke naamwoorden worden voorafgegaan zoals vale gier, wilde eend, blauwe vinvis, blauwe knoop, gele lis, rode beuk, tamme kastanje, ruwe groene russula.

Soortnamen als Vlaamse gaai, Duitse herdershond en Libanese ceder krijgen wél een hoofdletter, omdat Vlaams, Duits en Libanees afleidingen van aardrijkskundige eigennamen zijn. Ook bij de fruitnaam schone van Boskoop blijft de hoofdletter staan, omdat Boskoop nog altijd het karakter van een aardrijkskundige eigennaam heeft.

Bijzonderheid

In de Latijnse benamingen krijgt de geslachtsnaam bij conventie een hoofdletter en de soortnaam een kleine letter (Equus asinus, Tulipa sylvestris). Het komt geregeld voor dat biologen ook in de Nederlandse namen van dier- en plantensoorten hoofdletters gebruiken. Dat hoofdlettergebruik is niet in overeenstemming met de Nederlandse spelling.

Zie ook

Hoofdletter voor een eigennaam (Leidraad 16.1)
Benamingen van plaatsen, windstreken, talen, volkeren (Leidraad 16.3)

Wijnsoorten (hoofdletters?)

Naslagwerken

Woordenlijst (2015)

afleidingen,bijvoeglijk naamwoord,hoofdletter of kleine letter,zelfstandig naamwoord,grammatica,spellingtao_adv (C)
1142
j
afleiding,bijvoeglijk_naamwoord,hoofdletter,Spelling,zelfstandig_naamwoord
Woordvorm,Woordsoort,Subrubriek,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:Spelling;Subrubriek:hoofdletter;Woordsoort:bijvoeglijk_naamwoord,zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:afleiding
01 January 2004
15 November 2015