Desgevallend / indien nodig

Desgevallend / indien nodig

Vraag

Is desgevallend een correct woord, bijvoorbeeld in de volgende zin: In de verzekeringspolis staat beschreven hoe u desgevallend een schadevergoeding kunt aanvragen?

Antwoord

Desgevallend is standaardtaal in België. Het wordt vooral in formele taal gebruikt. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn bijvoorbeeld zo nodig, indien nodig, desgewenst, eventueel, in voorkomend(e) geval(len) of in dat geval.

Toelichting

Het bijwoord desgevallend is standaardtaal in België. Het woord wordt vooral gebruikt in formele geschreven taal en komt vaak voor in ambtelijke contexten. In Nederland is het woord nagenoeg onbekend.

(1a) Het Turkse parlement kan desgevallend een onderzoek starten naar de president en de regering. [standaardtaal in België] (formeel)

(2a) De amokmakers zullen worden aangesproken op hun gedrag en desgevallend een boete krijgen. [standaardtaal in België] (formeel)

(3a) U werkt deeltijds bij twee verschillende werkgevers? Desgevallend heeft u de mogelijkheid om een volledige onderbreking van uw arbeidsprestaties te verkrijgen bij beide werkgevers tegelijkertijd. [standaardtaal in België] (formeel)

(4a)  Over het algemeen is het maken van afspraken met de tegenpartij de efficiëntste en goedkoopste oplossing. Is dat niet mogelijk, dan kan er desgevallend altijd nog geprocedeerd worden. [standaardtaal in België] (formeel)

Afhankelijk van de bedoelde betekenis kunnen in het hele taalgebied de volgende synoniemen gebruikt worden: zo nodig, indien nodig, desgewenst, eventueel, in voorkomend(e) geval(len) of in dat geval.

(1b) Het Turkse parlement kan zo nodig een onderzoek starten naar de president en de regering.

(2b) De amokmakers zullen worden aangesproken op hun gedrag en eventueel een boete krijgen.

(3b) U werkt deeltijds bij twee verschillende werkgevers? In dat geval heeft u de mogelijkheid om een volledige onderbreking van uw arbeidsprestaties te verkrijgen bij beide werkgevers tegelijkertijd.

(4b) Over het algemeen is het maken van afspraken met de tegenpartij de efficiëntste en goedkoopste oplossing. Is dat niet mogelijk, dan kan er in voorkomende gevallen altijd nog geprocedeerd worden.

Zie ook

Alleszins
Allicht / wellicht
Nochtans
Wanneer nodig / wanneer dat nodig is

Naslagwerken

Grote Van Dale (2015); Van Dale Hedendaags Nederlands (2008); Woordenboek Correct Taalgebruik (2004), p. 63; Correct Taalgebruik (2006), p. 59; Prisma Handwoordenboek Nederlands (2014); Typisch Vlaams (2015)

correctheid en betekenis,bijwoord,woordkeuze en stijl,woordgebruik,grammatica


tao_adv (C)
1839
j
betekenis,bijwoord,correctheid,stijl,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Woordsoort,Subrubriek,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:stijl;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:bijwoord
13 March 2018
09 October 2018