Betreuren (mij betreurt / ik betreur)

Betreuren (mij betreurt / ik betreur)

Vraag

Wat moet het zijn: Mij betreurt dat hij ontslag genomen heeft of Ik betreur dat hij ontslag genomen heeft?

Antwoord

Correct is: Ik betreur (het) dat hij ontslag genomen heeft.

Toelichting

Het werkwoord betreuren, dat als betekenissen heeft ‘jammer vinden’, ‘spijt hebben over’, ‘bedroefd zijn over’, is overgankelijk, dat wil zeggen dat het met een lijdend voorwerp verbonden wordt. Dat lijdend voorwerp kan een zelfstandig naamwoord of een zelfstandig-naamwoordgroep zijn, bijvoorbeeld Ik betreur zijn besluit ten zeerste of een bijzin, zoals in Ik betreur dat hij ontslag genomen heeft. Bij betreuren wordt geen indirect object gebruikt: Mij betreurt… is dus uitgesloten.

Zie ook

Congruentie bij een als onderwerp gevoeld indirect object (algemeen)

Ik pas deze schoenen niet / deze schoenen passen mij niet
Ik betreur (het) dat hij ontslag heeft genomen
Mankeren (ik mankeer / mij mankeert niets)

Naslagwerken

WNT; Grote Van Dale (2005)

correctheid en betekenis,werkwoord,zinsontleding,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
112
j
correctheid,grammatica,vervoeging,werkwoord,zinsontleding
Woord of woordcombinatie,Hoofdrubriek,Woordvorm,Woordsoort,Woordgroep of zin
Hoofdrubriek:grammatica;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordgroep of zin:zinsontleding;Woordsoort:werkwoord;Woordvorm:vervoeging
01 January 2004
29 June 2020