Betichte / beklaagde / beschuldigde

Betichte / beklaagde / beschuldigde

Vraag

Is het woord betichte correct?

Antwoord

Ja, betichte is standaardtaal in België. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn verdachte, beklaagde of beschuldigde.

Toelichting

Wie voor de rechtbank moet verschijnen maar nog niet veroordeeld is, noemt men in de standaardtaal in het hele taalgebied een verdachte, beklaagde of beschuldigde. Standaardtaal in België is daarnaast het zelfstandig naamwoord betichte, dat weliswaar niet tot de officiële terminologie van het gerecht behoort, maar wel voorkomt in het gewone taalgebruik.

(1) De verdachte wordt diefstal en heling ten laste gelegd.

(2) ‘Beschuldigde, sta op’ was een populaire misdaadserie op de toenmalige BRT.

(3) Tweede betichte R. L. (28) had een ander verhaal klaar: ‘Misschien dacht de politie dat ik daar iets ging stelen, maar dat was niet het geval. Ik ging werk zoeken. ’s Nachts kan je in de haven ook werk vinden.’ [standaardtaal in België]

In de juridische praktijk in België wordt verdachte specifiek gebruikt voor iemand tegen wie een vooronderzoek loopt, maar tegen wie nog geen strafvordering is ingesteld. Verder wordt er een onderscheid gemaakt tussen een beklaagde (politierechtbank en correctionele rechtbank) en een beschuldigde (hof van assisen).

Zie ook

Gevang / gevangenis

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2002); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 40; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 34, 293, 28, 32; Stijlboek VRT (2003), p. 43, 253, 39, 42; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

afleidingen,correctheid en betekenis,zelfstandig naamwoord,grammatica,woordgebruiktao_adv (C)
110
j
afleiding,betekenis,correctheid,officiele_termen,persoonsnamen,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woordvorm,Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:officiele_termen,persoonsnamen;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:afleiding
01 January 2004
07 March 2013