Banneling / balling
Banneling / balling
Vraag
Is de correcte vorm banneling of balling?
Antwoord
De jongere vorm banneling is zonder betekenisverschil correct naast de oudere vorm balling.
Toelichting
De oorspronkelijke vorm van balling (‘iemand die verbannen is, wie het verboden is te verblijven in de streek of het land waar hij vandaan komt’) is banling of banlinc, als persoonsnaam gevormd van de stam van het werkwoord bannen en het achtervoegsel -ling. De n is weggevallen door assimilatie: de klank is aangepast aan en samengevallen met de erop volgende klank [l].
Door deze klankverandering in het woord werd het verband met het werkwoord minder duidelijk. Om dit te herstellen is er opnieuw een afleiding van de stam ban gevormd, nu met -eling (de e is een tussenklank). De nieuwe vorm banneling heeft de oude vorm balling echter niet verdrongen: balling is nog steeds de gebruikelijkste variant.
Met balling zijn enkele afleidingen en samenstellingen gevormd, bijvoorbeeld ballingschap en ballingsoord. Afleidingen met banneling als bannelingschap zijn echter zeldzaam.
Zie ook
Bronnen
Loey, A. van (1970). Schönfelds Historische grammatica van het Nederlands (8e dr.). Zutphen: Thieme. (p. 209)
Naslagwerken
WNT (onder balling, banneling en -ling); Nederlands etymologisch woordenboek (1997); De Vries en De Tollenaere (1997); Grote Van Dale (2005); Woordenlijst (1995); Prisma Stijlboek (1993), p. 33
tao_adv (C)
75
j
Woordvorm,Woord of woordcombinatie,Hoofdrubriek,Woordsoort
01 January 2004
14 June 2016