Accenttekens en andere diakritische tekens op hoofdletters

Accenttekens en andere diakritische tekens op hoofdletters

Vraag

Mogen er accenttekens en andere diakritische tekens geplaatst worden op hoofdletters?

Antwoord

Dat hangt af van het geval. Bij woorden die aan een andere taal zijn ontleend, mogen de accenttekens accent aigu (´), accent grave (`), accent circonflexe (^), en andere diakritische tekens zoals het trema (¨), de umlaut (¨) en de cedille (ç) ook bij hoofdletters worden gebruikt. De tekens geven aan hoe het woord uitgesproken moet worden.

Bij Nederlandse woorden worden geen accenttekens op beginhoofdletters geschreven om klemtoon of de juiste uitspraak weer te geven.

Toelichting

Bij hoofdletters worden diakritische tekens in de praktijk vaak achterwege gelaten. Dit gebruik is ontstaan in een tijd dat het plaatsen van bijvoorbeeld een accent op een hoofdletter voor typografische problemen zorgde. Tegenwoordig is het technisch goed mogelijk om de tekens wel te plaatsen.

Het plaatsen van accenttekens en andere diakritische tekens op hoofdletters is toegestaan bij leenwoorden (eigennaam en gewone woorden) die beginnen met een klinker met zo’n teken.

(1) À propos, hoe is het met je kinderen?

(2) De Tour de France eindigt standaard op de Champs-Élysées in Parijs.

(3) Émile heeft naar je gevraagd.

(4) Überhaupt is het de vraag of dit wel gaat lukken.

Bij leenwoorden die in hun geheel in hoofdletters worden weergegeven, kunnen ook elders diakritische tekens gezet worden (dus niet alleen aan het begin).

(5) NAGERECHT: CRÈME BRÛLÉE

(6) WELKOM OP CURAÇAO

In Nederlandse woorden worden in principe geen accenten geschreven op beginhoofdletters om klemtoon of de juiste uitspraak weer te geven.

(7) Eét nou toch iets!

(8) Eén zwaluw maakt nog geen zomer.

Zie ook

Accenttekens (Leidraad 4)
Uitspraaktekens (Leidraad 5.2)
Klemtoonteken (algemeen)

Eén / een van de

Naslagwerken

Woordenlijst (2015); Grote Van Dale (2015); Taal-top-100 (2017); Stijlboek Volkskrant (2006)

uitspraak en klemtoon,correctheid en betekenis,hoofdletter of kleine letter,klinkers en tweeklanken,uitspraak en klemtoon,woordgebruik,spelling


tao_adv (C)
1842
j
accenttekens,conventies,correctheid,hoofdletter,klemtoonteken,klinkers,spelling,uitspraak,vreemde_woorden
Woordteken,Hoofdrubriek,Woord of woordcombinatie,Subrubriek
Hoofdrubriek:conventies,spelling,uitspraak;Subrubriek:hoofdletter,klinkers,vreemde_woorden;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordteken:accenttekens,klemtoonteken
13 March 2018
29 May 2019