Tegen terugbetaling / onder rembours

Tegen terugbetaling / onder rembours

Vraag

Is tegen terugbetaling correct?

Antwoord

Het is onduidelijk of we tegen terugbetaling tot de standaardtaal in België kunnen rekenen. Standaardtaal in het hele taalgebied is in elk geval onder rembours.

Toelichting

De uitdrukking tegen terugbetaling wordt vooral in België veelvuldig gebruikt, ook door veel standaardtaalsprekers, wanneer een koper goederen betaalt op het moment dat die bij hem thuis worden afgeleverd. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die de uitdrukking afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of tegen terugbetaling tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.

(1) De encyclopedie wordt geleverd tegen terugbetaling. (in België, status onduidelijk)

Standaardtaal in het hele taalgebied is in die context onder rembours. Ook de omschrijving betaling bij levering (soms ook betaling bij ontvangst) wordt in de standaardtaal gebruikt in deze betekenis.

(2) Op 575 adressen in Nederland zijn donderdag onder rembours brieven bezorgd waarvan de inhoud slechts een nietszeggende folder blijkt te zijn.

(3) Betaling kan met een beveiligde code, onder rembours of met een traditionele factuur.

(4) Als je iets bestelt op een website, kun je het best voor betaling bij levering kiezen.

Rembours wordt los en in samenstellingen als rembourszending, rembourskosten, remboursbrief en rembourspakket gebruikt.

(5) Rembours is een service van de post gebaseerd op het betalen bij aflevering. De postbode biedt het pakketje bij u aan en u betaalt het bedrag aan de postbode.

(6) Bij de afgifte van het pakket moet ruim twintig euro rembourskosten worden betaald.

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 249; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 271; Taalwijzer (1998), p. 280; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,samenstellingen,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammatica



tao_adv (C)
966
j
correctheid,samenstelling,uitdrukkingen,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Woordvorm,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:uitdrukkingen;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:samenstelling
01 January 2004
13 March 2014