Wat / wie schetst mijn verbazing

Wat / wie schetst mijn verbazing

Vraag

Wat is correct: Wat schetst mijn verbazing of Wie schetst mijn verbazing?

Antwoord

Zowel Wat schetst mijn verbazing als Wie schetst mijn verbazing is juist. Oorspronkelijk luidde de uitdrukking Wie schetst mijn verbazing, maar Wat schetst mijn verbazing komt tegenwoordig ook vaak voor. De uitdrukkingen worden vooral in Nederland gebruikt.

Toelichting

Wie schetst mijn verbazing is ontstaan als een retorische vraag, met als voor de hand liggend antwoord dat niemand de verbazing van de spreker of schrijver kon schetsen: zo verrassend of onwaarschijnlijk is datgene wat er na het stellen van deze vraag wordt verteld.

De uitdrukking werd vroeger uitsluitend gevolgd door een bijzin met een voegwoord (zie voorbeeld (1a)). Inmiddels is het ook mogelijk er een hoofdzin op te laten volgen (1b).

(1a) En wie schetst mijn verbazing toen ik de ‘zieke’ een uur later in het café tegenkwam!

(1b) En wie schetst mijn verbazing: ik kwam de ‘zieke’ een uur later tegen in het café!

Tegenwoordig komt de variant Wat schetst mijn verbazing vaker voor dan Wie schetst mijn verbazing. Hoewel dit niet meer de oorspronkelijke retorische vraag is, kan de nieuwe variant van de uitdrukking niet fout genoemd worden. De zin Wat schetst mijn verbazing is te vergelijken met Wat kan een goed beeld geven (= schetsen) van mijn verbazing?

(1c) En wat schetst mijn verbazing: ik kwam de ‘zieke’ een uur later tegen in het café!

Bronnen

Taalprof (weblog). Wat schetst mijn verbazing? Weer een reactie! Geraadpleegd op 18 november 2010 via http://taalprof.blogspot.be/2009/02/wat-schetst-mijn-verbazing-weer-een.html.

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Prisma Handwoordenboek Nederlands (2009); Schrijfwijzer (2005)

correctheid en betekenis,voornaamwoord,woordgebruik,grammatica


tao_adv (C)
1496
j
correctheid,uitdrukkingen,voornaamwoord,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Woordsoort,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:uitdrukkingen;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:voornaamwoord
09 May 2011
06 March 2018