Snit en naad

Snit en naad

Vraag

Is snit en naad correct?

Antwoord

In België was de combinatie snit en naad in het verleden in gebruik als officiële benaming voor een beroepsopleiding in het Belgische secundair onderwijs. Tegenwoordig wordt deze benaming in België af en toe nog gebruikt om naar de voormalige opleiding te verwijzen.

Toelichting

De verbinding snit en naad wordt vrijwel uitsluitend in België gebruikt en was de naam voor een beroepsafdeling in het Belgische secundair onderwijs. Intussen bestaat die richting al een hele tijd niet meer.

(1) Tania zat hier destijds in het vijfde jaar snit en naad.

Bij uitbreiding werd snit en naad ook gebruikt als naam voor de specialisatie die bepaalde leerkrachten volgden om in die afdelingen les te mogen geven. Die specialisatie bestaat ook niet meer.

(2) Een praktijkleraar die op dat type school aan de slag wilde, moest nog andere specialiteiten hebben dan snit en naad en huishoudkunde.

Het onderwijs is tegenwoordig in België geen federale aangelegenheid meer. Het Franstalige onderwijs is nu een bevoegdheid van de Franse Gemeenschap, het Nederlandstalige onderwijs van de Vlaamse overheid. Er zijn een aantal nieuwe studiegebieden ontstaan met betrekking tot kleding en mode. Om naar die nieuwe richtingen te verwijzen, kan snit en naad niet meer gebruikt worden.

(3) Tania’s dochter volgt nu de opleiding textiel.

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 229; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 251; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,woordgebruiktao_adv (C)
965
j
correctheid,officiele_termen,uitdrukkingen,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:officiele_termen,uitdrukkingen;Woord of woordcombinatie:correctheid
01 January 2004
30 August 2010