Sanitair

Sanitair

Vraag

In welke contexten is het gebruik van het bijvoeglijk naamwoord sanitair correct?

Antwoord

Sanitair is standaardtaal in onder andere de woordcombinaties sanitaire artikelen, sanitaire stop en sanitaire voorzieningen.

Toelichting

Sanitair wordt in de standaardtaal het meest gebruikt als zelfstandig naamwoord. Het sanitair omvat alle installaties voor badkamers en wc’s.

(1) Mag ik even gebruikmaken van jullie sanitair?

Als bijvoeglijk naamwoord is sanitair in de standaardtaal in het hele taalgebied slechts gangbaar in een beperkt aantal woordcombinaties, bijvoorbeeld in: een sanitaire stop (‘plaspauze’), sanitaire artikelen (‘artikelen voor de badkamer of de wc’), sanitaire voorzieningen (‘wasgelegenheid en wc’).

(2) Na zeven uur rijden wordt het wel tijd voor een sanitaire stop.

In België wordt sanitair soms gebruikt als bijvoeglijk naamwoord in de betekenis ‘wat de gezondheid betreft’. Het woord is in die betekenis echter geen standaardtaal. Meestal worden in de standaardtaal in dat geval samenstellingen gevormd met gezondheid- als eerste lid.

(3) De commissie wilde weten of er geen sanitaire risico’s verbonden waren aan te veel sport. (in België, geen standaardtaal)

(4) Vergeet niet de gezondheidsverklaring in te vullen.

(5) Patrick heeft een opleiding in de gezondheidszorg gevolgd.

(6) Het is belangrijk dat je de gezondheidsvoorschriften naleeft.

In België waren tot voor kort de combinaties sanitaire hulp (vooral in de verbinding gezins- en sanitaire hulp) en sanitaire helpster in gebruik als officiële benaming respectievelijk voor een beroepsopleiding en een beroep in de verzorgingssector. De officiële benaming voor opleiding en beroep is thans verzorgende.

Zie ook

Familiaal

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 223; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 238; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,bijvoeglijk naamwoord,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
727
j
betekenis,bijvoeglijk_naamwoord,correctheid,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Woordsoort,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:bijvoeglijk_naamwoord,zelfstandig_naamwoord
01 January 2004
23 August 2013