Modaliteiten / voorwaarden

Modaliteiten / voorwaarden

Vraag

Is het woord modaliteiten correct in de volgende zin: Over de modaliteiten van het collectieve ontslag moet nog verder worden onderhandeld?

Antwoord

Modaliteiten in de betekenis ‘bepalingen, voorwaarden’ is alleen standaardtaal in België. Standaardtaal in het hele taalgebied is bijvoorbeeld (uitvoerings)bepalingen, voorwaarden of regeling(en).

Toelichting

In België wordt het woord modaliteit (meestal in het meervoud: modaliteiten) geregeld gebruikt in de betekenis ‘specifieke maatregel of voorwaarde volgens welke een plan, voorstel, besluit verder ingevuld en gerealiseerd wordt’.

(1a) De jeugdrechter bepaalt de modaliteiten voor het bezoekrecht. [standaardtaal in België]

(2a) Onlangs werd een wetsvoorstel goedgekeurd om van elektronisch toezicht een volwaardige straf te maken. De meerderheidspartijen legden samen de modaliteiten daarvoor vast. [standaardtaal in België]

(3a) Over de modaliteiten van zijn transfer naar voetbalclub Chelsea is nog geen akkoord bereikt. [standaardtaal in België]

Modaliteiten is een formeel woord. Synoniemen zijn bijvoorbeeld: voorwaarden, (uitvoerings)bepalingen of regeling(en). De genoemde alternatieven zijn standaardtaal in het hele taalgebied.

(1b) De jeugdrechter bepaalt de voorwaarden voor het bezoekrecht.

(2b) Onlangs werd een wetsvoorstel goedgekeurd om van elektronisch toezicht een volwaardige straf te maken. De meerderheidspartijen legden samen de bepalingen daarvoor vast.

(3b) Over de voorwaarden van zijn transfer naar voetbalclub Chelsea is nog geen akkoord bereikt.

Zie ook

Objectief (‘doelstelling’)
Opportuniteit / kans / gelegenheid

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2008); Koenen (2006); Woordenboek Correct Taalgebruik (2004), p. 171; Correct Taalgebruik (2006), p. 160; Stijlboek VRT (2003), p. 163; Prisma Handwoordenboek Nederlands (2009)

correctheid en betekenis,woordkeuze en stijl,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammatica


tao_adv (C)
1701
j
betekenis,correctheid,gepastheid,stijl,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:stijl;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid,gepastheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
22 May 2014
09 January 2019