Indische / Indiase mensen

Indische / Indiase mensen

Vraag

Wat is correct: Indische mensen of Indiase mensen?

Antwoord

Het hangt ervan af wat bedoeld wordt. Indiase mensen zijn mensen uit India. Met Indische mensen kunnen ook mensen uit India bedoeld zijn, maar er wordt, vooral in Nederland, mee verwezen naar Nederlanders met een familiegeschiedenis uit het voormalige Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).

Toelichting

Indiase mensen zijn mensen uit India. Indiaas betekent ‘van, uit de republiek India’.

(1) Als er één Indiase goeroe verguisd én bejubeld is, dan is het wel Bhagwan Shree Rajneesh.

(2) Gandhi werd in 1869 geboren in de Indiase provincie Gujarat.

Indische mensen heeft verschillende betekenissen. Indisch is het bijvoeglijk naamwoord bij de historische naam Indië. Met Indië worden de voormalige kolonies in Zuid- en Zuidoost-Azië aangeduid: Brits-Indië (of Voor-Indië), dat onder meer de huidige landen Pakistan, India en Bangladesh omvatte, en Nederlands-Indië (ook Achter-Indië), het huidige Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea.

In Nederland verwijst Indische mensen naar Nederlanders die een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië hebben, er geboren zijn of er gewoond hebben, al dan niet met een gemengd Europese en Zuidoost-Aziatische afstamming.

(3) Na de Tweede Wereldoorlog hebben veel Indische mensen zich in Den Haag gevestigd.

(4) Adriaan van Dis schrijft in ‘Indische duinen’ over zijn Indische afkomst.

(5) Hella Haasses ‘Heren van de thee’ is deels gebaseerd op een Indisch familiearchief.

(6) Zij zijn beiden Indisch en brengen de winter dan ook vaak op Java door in plaats van in het koude Nederland.

Indische kan ook verwijzen naar Indië in de zin van het huidige India of voorlopers daarvan. Vooral in België wordt met Indische mensen vaak verwezen naar mensen uit India. Om verwarring te voorkomen, heeft het de voorkeur om Indiase mensen te gebruiken met betrekking tot India en Indonesische mensen voor mensen uit het huidige Indonesië.

Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase.

(7) In 1873 werden de eerste Indiërs van India naar Suriname weggevoerd om daar voor Hollandse plantagehouders te werken.

(8) Zo’n veertig procent van de Indiërs heeft het Hindi als moedertaal.

Bijzonderheid

Indiaans(e) betekent ‘van, als van, betreffende indianen’.

Zie ook

Buitenlandse aardrijkskundige namen (India)

Indische / Indiase keuken

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Woordenboek Correct Taalgebruik (2004), p. 198; Het Witte Woordenboek Nederlands (2007); Prisma Handwoordenboek Nederlands (2009); Stijlboek NRC Handelsblad (2000), p. 141; Trouw Schrijfboek (2006), p. 325; Stijlboek VRT (2003), p.121; ANS (1997), p. 762 of online via de E-ANS

correctheid en betekenis,bijvoeglijk naamwoord,woordgebruik,grammatica


tao_adv (C)
1569
j
aardrijkskundige_namen,betekenis,bijvoeglijk_naamwoord,correctheid,woordgebruik
Subrubriek,Woord of woordcombinatie,Woordsoort,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:aardrijkskundige_namen;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:bijvoeglijk_naamwoord
12 January 2012
09 January 2019