Gluten: enkelvoud of meervoud?

Gluten: enkelvoud of meervoud?

Vraag

Is gluten een enkelvoudig of een meervoudig woord?

Antwoord

Gluten kan als enkelvoudig woord of als meervoudig woord gebruikt worden. Van oorsprong is gluten een enkelvoudig woord, maar tegenwoordig wordt het vaak als een meervoudsvorm gebruikt. Daar is geen bezwaar tegen.

Toelichting

Gluten betekent ‘kleefstof uit de eiwitten van graankorrels’ en is historisch gezien een enkelvoudig onzijdig woord: het gluten. Het gaat terug op het Latijnse woord gluten (‘lijm’). In principe wordt gluten dus met een enkelvoudige persoonsvorm gecombineerd als het onderwerp van de zin is.

(1a) Gluten zit in heel wat graansoorten, waaronder tarwe, haver en rogge.

(2a) Het gluten in spelt is van een andere samenstelling dan dat in tarwe, waardoor de darmen spelt gemakkelijker verteren.

Door de -en aan het eind wordt gluten door veel taalgebruikers opgevat als een meervoudsvorm en daarom gecombineerd met het lidwoord de en met een meervoudige persoonsvorm. Daar is geen bezwaar tegen.

(1b) Gluten zitten in heel wat graansoorten, waaronder tarwe, haver en rogge.

(2b) De gluten in spelt zijn van een andere samenstelling dan die in tarwe, waardoor de darmen spelt gemakkelijker verteren.

Zie ook

Pollen: enkelvoud of meervoud?

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2008); Koenen (2006); Het Witte Woordenboek Nederlands (2007); Prisma Handwoordenboek Nederlands (2009)

zelfstandig naamwoord,grammatica


tao_adv (C)
1696
j
Enkelvoud_meervoud,grammatica,vreemde_woorden,zelfstandig_naamwoord
Hoofdrubriek,Subrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:grammatica;Subrubriek:vreemde_woorden;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
28 April 2014
22 October 2016