Duimen (de – leggen)

Duimen (de – leggen)

Vraag

Is de duimen leggen correct?

Antwoord

Ja, de duimen leggen is standaardtaal in België. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn uitdrukkingen als het onderspit delven, in het zand bijten of het loodje leggen.

Toelichting

De duimen leggen is in de standaardtaal in België een frequent voorkomende uitdrukking die gebruikt wordt om te zeggen dat iemand het opgeeft, het moet afleggen, zich gewonnen moet geven, zich overgeeft, zich ergens bij neerlegt. De duimen leggen kan zowel gecombineerd worden met het voorzetsel voor als met het voorzetsel tegen.

(1) Bij de presidentsverkiezingen moest Gore nipt de duimen leggen voor Bush. [standaardtaal in België]

(2) In de voetbalinterland van vorige week zaterdag moest Nederland de duimen leggen tegen België. [standaardtaal in België]

De uitdrukking komt in België heel frequent voor en wordt soms ook in de Nederlandse sportverslaggeving gebruikt. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn – soms met betekenisnuances – onder andere de volgende uitdrukkingen: het onderspit delven, het verzet staken, zich ergens bij neerleggen, de vlag strijken, in het zand bijten, het loodje leggen.

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 69; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 73; Taalwijzer (1998), p. 385; Stijlboek VRT (2003), p. 76; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,woordgebruiktao_adv (C)
192
j
correctheid,uitdrukkingen,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:uitdrukkingen;Woord of woordcombinatie:correctheid
01 January 2004
11 March 2013