Alumnus, alumni

Alumnus, alumni

Vraag

Is alumnus in de betekenis van ‘oud-student’ correct?

Antwoord

Ja, in die betekenis is alumnus standaardtaal.

Toelichting

Alumnus (meervoud: alumni) is van oorsprong een Latijns woord dat ‘pleegkind’ of ‘leerling’ betekent. In het Nederlands is alumnus standaardtaal in de (recentere) betekenis ‘oud-student, aan een bepaalde universiteit afgestudeerde’. Het woord komt (ook in samenstellingen) vooral in de academische wereld voor.

(1) Als alumnus ontvang je vier keer per jaar een tijdschrift dat je op de hoogte houdt van de activiteiten van de universiteit.

(2) De universiteit vindt het belangrijk dat er een goede alumnivereniging wordt opgericht.

In de (oudere) betekenis ‘leerling, student’ komt alumnus (met name in oud-alumnus) nog een enkele keer voor in Nederland. In die betekenis is alumnus geen standaardtaal.

(3) De oud-alumni zijn van harte welkom op de viering van het vijfhonderdjarige bestaan van de universiteit. (in Nederland, geen standaardtaal)

Bijzonderheid

Alumna (meervoud: alumnae) voor ‘vrouwelijke afgestudeerde’ is erg infrequent, maar komt wel voor.

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Woordenboek correct taalgebruik (2004), p 16; Taalwijzer (1998), p. 42

correctheid en betekenis,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammaticatao_adv (C)
56
j
betekenis,correctheid,herkomst,persoonsnamen,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:persoonsnamen;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid,herkomst;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
01 January 2004
14 June 2016